Kako da osvežite svoj dom uz nove zavese?

Autor Datum 14/09/2018

Dekoraciju doma dizajneri enterijera obično završavaju izborom zavesa, koje dolaze kao efektan ili jednostavan dodatak celokupnom ambijentu. Međutim, zavese mogu postati i element kojim ćete značajno osvežiti dnevnu i spavaću sobu, ali i kuhinju ili trpezariju. Bilo da birate intenzivne, jarke dezene ili umirujuće nijanse, kratke ili dugačke, zavese su neophodan element svake prostorije, te mogu postati i njena važna promena.

Nove zavjese

Nove zavjese

Trpezarijske i zavese za kuhinju

Odvojena trpezarija najčešće je namenjena postavljanju trpezarijskog stola i stolica, te zavese i stoljnjak predstavljaju jedine ukrase ovog ambijenta. Ukoliko preferirate dominaciju jarkih boja, zavese na pruge biće veoma efektan dodatak trpezariji i odlično će se kombinovati sa raznim jednobojnim stoljnjacima. Za nešto romantičniji izgled, birajte prozirne materijale koji će omogućiti dovoljno svetlosti u prostoriji. Kuhinja je enterijer u kom se obično bira dominacija jedne boje, uglavnom žute ili crvene. Zato kuhinjskim prozorima najbolje odgovaraju kratke, jednobojne zavese u ovim bojama ili karirane, sa našivenom čipkom na krajevima ili mašnama koje stežu tkaninu sa dve strane, unoseći topao, rustični duh u ovu prostoriju. Za one kuhinje u kojima dominira dve ili više boja, zavese u jednoj boji, sa velikim drvenim alkama, predstavljaće pravi izbor.

Raskošniji izgled za dnevnu sobu

Dnevnoj sobi obično se namenjuju zavese od finijeg tekstila, prozirne ili one u dva sloja: tanjem i svetlije nijanse, i debljem, od težeg materijala, zagasitijeg tona. Važno je, pre svega, znati da zavese mogu uticati na optički doživljaj veličine ove prostorije. Stoga u male dnevne sobe nikako ne treba postavljati zavese do poda, jer one vizuelno skraćuju prostor, dok obrnuto važi za dnevne boravke veće kvadrature – velika površina izgledaće još veće sa kratkim ili zavesama do prozorske daske. Kada se njihove dimenzije prilagode veličini dnevne sobe, zavese treba birati na osnovu boja zidova i elemenata nameštaja. Dezen isti dezenu fotelje i troseda ili ugaone garniture učiniće da soba deluje pretrpano ili, u slučaju jedne nijanse, uniformno, te treba postupati po principu – jedna boja uz šarenilo, odnosno više boja uz jednobojan nameštaj. Raznobojnost mogu postići i zavese u dva ili više slojeva, ili pak mašne, čipka i drugi dodaci, samo na krajevima ili pak po čitavim ivicama tekstila. Pazite da ne preterate – jednostavne dnevne sobe bez mnogo detalja treba da ukrase zavese sa mnoštvom elemenata i šara, i obrnuto. Imajte na umu da, uz tepih, zavese u dnevnoj sobi zauzimaju najveću površinu posle zidova.

Zavese za spavaću sobu

Za razliku od ostalih, zavese namenjene spavaćoj sobi moraju imati i funkciju zaštite prostorije i intimnosti i, u slučaju nedostatka roletni, zatamnjivanja sobe. Stoga su uvek dobar izbor jednobojne zavese zagasitijih boja, poput bordo ili tamnozelene, ili pak one u svetlijim bojama pastelnih nijansi, poput šampanj, plave ili rezedo zelene, ali šivene od debljih, neprozirnih tkanina. Ipak, svetliji tonovi se uvek moraju uklapati uz roletne, venecijanere ili rolo zavese, jer sami ne štite od svetlosti. Uz nameštaj svetlih nijansi dobro se kombinuju tamnije ili zavese sa tamnijim šarama i obrnuto, a isto važi i za prekrivače i krevetnu posteljinu, koje bi takođe bilo dobro birati u skladu sa ostalim elementima.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.