Kako da se ne prejedete tokom obroka?

Jedan od načina da manje pojedete jeste jesti “svjesno”, to jest razmišljati o svakom zalogaju, njegovom ukusu i mirisu. Naučite nekoliko trikova kako smanjiti količinu unesene hrane.
kako da se ne prejedate tokom obroka

1. VILJUŠKA SA STRANE

Između svakog uzetog zalogaja odložite vilicu (ili žlicu) pored tanjura., Umjesto da je punite dok još niste progutali prethodni zalogaj. Ako isključimo mozak dok jedemo, naši pokreti postaju automatski, i mi, zapravo, samo “trpamo” hranu.

2. PREPOLOVITE PORCIJE

Na ovaj način ćete onemogućiti da vam “oči budu gladne“. Na neki način, mi smo uvjetovani da ispraznimo tanjir. Zato je bolje da sipamo manje hrane

3. ODLOŽITE PRVI ZALOGAJ

Odložite prvi zalogaj za nekoliko sekundi prije nego što počnete jesti, i potpuno se fokusirajte na hranu. Kako izgleda, kako miriše … Zamišljajte kako se spušta do trbuha. To će vas ne samo usporiti, nego će dati vremena organizmu da shvati signale o sitosti prije nego što se prejedete.

4. ISKLJUČITE TELEVIZOR

Utvrđeno je da smo u stanju pojesti 14 posto više hrane dok gledamo televizor, nego kada je ugašen.

5. POPIJTE VODU PRIJE JELA

Popijte čašu vode pola sata prije jela. Ponekad ljudi mogu zamijeniti žeđ glađu.

6. STISNITE PESNICU

Ponekad su i naizgled otkačeni savjeti korisni. Kada nešto ne želimo ni po koju cijenu, imamo običaj da stisnemo šaku. To je pokret koji ide uz odlučnost da se s nečim prestane, da je dosta. Pokušajte drugu ruku, koju ne koristite dok jedete, stegnete u pesnicu na početku, na sredini i na kraju jela.
Izvor:blic