Kako da voće i povrće traju duže?

Dosta vam je bacanja namirnica koje nakon dana dana smekšaju i istrule? Predlažemo vam kako spremati najčešće korišteno voće i povrće kako bi bili sigurni da će trajati duže.
voće i povrće cuvanje

Kako čuvati povrće?

Ono što bi prvo trebalo znati jeste ukloniti svu ambalažu oko plodova ili ih bar ispustite da povrće može disati.

Kupus

Ako ga držite na hladnoj površini, moći će trajati do tjedan dana, a ukoliko počne vene, treba samo odvojiti vanjske listove. Kupus može početi gubi vlagu nakon tjedan dana, tako da ga je najbolje koristiti u najkraćem mogućem roku.

Mrkva

Ono što prvo treba učiniti jeste da joj odrežete vrhove kako bi duže zadržala svježinu. Ona se može čuvati na nekoliko načina, a neki od toga su da ih stavite u prostoriju s dosta vlage, da ih umotate u krpu ili ubrus ili da ih stavljate u hladnu vodu svakih nekoliko dana, ako želite je održite svježom.

Gljive

Treba ih držati u hladnjaku iu originalnom omotu. Ako koristite samo nekoliko gljiva iz pakiranja, probajte otvoriti samo kut plastične folije i uzmete koliko vam je potrebno. Zatim pokrijte papirom i sa više plastične folije i vratite u hladnjak.

Krompir

Kao bijeli i crni luk, i krumpir treba čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu, kao što su kutije u mračnom prostoru ili odloženo u papirnatim vrećicama.

Krastavac

Ukoliko želite ostati svjež duže vrijeme, umotajte ga u vlažan ubrus ili krpu i odložite u hladnjak. A ako planirate ih jedete u roku od dan ili dva nakon kupnje, dovoljno je da ih odložite u hladnu prostoriju.

Kako čuvati voće?

Banane

Ako banane nećete upotrebljavati odmah nakon kupnje, onda ih nikako ne ostavljajte povezane jer tako brže sazrijevaju. Odvojite svaku bananu, držite ih na polici ili u rupičastoj košari, kako bi se omogućila cirkulacija zraka.

Grožđe

Najčešća pogreška koju ljudi čine kada skladište grožđe je to što ga operu prije odlaganja u hladnjak. Jeste da će tako ukloniti nečistoće s grožđa, ali voda će imati loše utjecati na plod.

Nektarine

Kao i marelice, mogu se držati u frižideru samo ako su zrele. Najbolje ih je izvaditi dan ili dva prije nego što planiramo ih upotrijebimo, kako bi omekšale na sobnoj temperaturi.

Maline

Operite bobice u otopini napravljenom od jedne četvrtine octa i tri četvrtine vode. Postavite ih u plastičnu zdjelu s papirom na dnu, koji ćete mijenjati kada postane vlažan.

Kivi

Držite ga na sobnoj temperaturi dok ne sazrije, a zatim ga odložite u hladnjak. Ne bi trebalo stajati u hladnjaku dulje od 1-2 tjedna.