Kako do zdrave i lepe kože i kose?

Autor Datum 22/07/2016

Svaka žena želi prekrasnu i negovanu kožu i kosu. Kozmetički proizvodi zaduženi su za bolji izgled, ali oni nikada neće zameniti važnost zdrave i uravnotežene ishrane, koja ima presudnu ulogu u negovanju kože i kose. Mnoge studije dokazale su da upravo ishrana ima najviše uticaja na zdravlje i izgled vidljivih delova našeg tela kao što su koža, kosa i nokti. Pripremili smo popis najboljih namirnica za njihov bolji izgled i zdravlje.
kako do zdrave i lijepe koze i kose

1. Avokado i maslinovo ulje – ove dve namirnice su izvrsne jer sadrže zdrave masti, vlakna i vitamine C i E. Posebno su važne zbog činenice da pružaju zaštitu od štetnih UV zraka, koje mogu ozbiljno naštetiti koži i kosi. Supstance iz maslinovog ulja su odlične za borbu protiv starenja zbog toga što sprečavaju delovanje glavnog uzročnika starenja a to su slobodni radikali.
2. Zeleno lisnato povrće – namirnice kao što su spanać i kelj sadrže izuzetno mnogo fitonutrijenata. Konkretno, u spanaću su sadržane dve supstance koje pomažu koži da bude elastična. Isto tako, zeleno lisnato povrće bogato je vitaminom C, jakim antioksidansom koji štiti od UV zraka i štetnih supstanci iz okoline.
3. Orašasti plodovi – bademi, lešnici, orasi i mnogi drugi ukusni plodovi jako su bogati omega masnim kiselinama, antioksidansima, vitaminima i mineralima. Takvi plodovi sadrže selen koji je posebno važan za vlasište kose. Takođe, u njima ima puno i vitamina E, koji isto tako ima čitav niz prednosti za lepotu tela.
4. Jaja – posebice žumance koji sadrži biotin, izuzetno važan nutrijent. Niska nivo biotina može dovesti do ispadanja kose i lomlenja noktiju, dok visok nivo te hranjive supstance daje koži i kosi lepši izgled. Idealna jaja su ona proizvedena na domaćim privredama, a ne ona koja se dobivaju na industrijski način. Ukoliko ste vegeterijanac, u svoj organizam biotin možete uneti tako što možete konzumirati kikiriki.
Na zdravlje i lepotu kože može uticati mnogo spoljnih faktora. Međutim, ako se pridržavate saveta koje predlažu vrhunski svetski dermatolozi onda će vaša koža sigurno biti mnogo lepše i zdravija.

Jedan od najvećih stručnjaka za kožu na svetu Jamuna Pai navodi sledećih 10 važnih saveta:

1. Koristite manje šminke. Nemojte gušiti vašu kožu.
2. Pijte puno vode i sveže voćne sokove kako bi isterali toksine iz svog tela, samim time i sa kože.
3. Spavajte dovoljno.
4. Opustite se meditacijom.
5. Vrlo važno je i redovito vežbanje jer pomaže tome da krv i kiseonik dođu do kože, kao i da se eliminišu štetne supstance.
6. Koristite kremu za sunčanje. Hidratizirajte kožu i koristite noćne kreme.
7. Ulje sa masažu je sjajna stvar za kožu.
8. Uzmite dodatke ishrani za eliminaciju slobodnih radikala koji uzrokuju prerano starenje.
9. Vaša kuhinja nudi mnogo stvari za negovanje kože, primer narežite narandžu i stavite je nakratko na lice.
10. Jedite zdravo, idealan doručak je pire od banana i sveže mleko.
Lepu i zdravu kožu i kosu nije teško postići ukoliko se pridržavate navedenih saveta i hranite se hranom koja je dobra za to. Uz malo truda i posvećivanja vremena zdravlju i lepoti rezultati neće izostati.
Autor:Živi Zdrav Život

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.