Kako izabrati dobar bend za svadbu, a proći povoljno?

Autor Datum 12/09/2018

Jedna od najvažnijih stvari prilikom organizacije svadbe jeste kvalitetan odabir benda. Naravno, najčešće kao odlučujući faktor u ovom izboru jeste cena. Postoji velika razlika u ceni bendova za svadbu, a kreće se od 500 do 5000 evra. Važno je znati da ovde ne važi pravilo što skuplje to bolje. Zato u daljem tekstu težimo da vam odgovorimo na dileme oko toga koliko košta povoljan a kvalitetan bend za svadbu i kako da odaberete najbolji po najpovoljnijoj ceni.

Vjenčanje

Vjenčanje

Programska muzika

Važna stvar koja određuje cenu benda za svadbe jeste da li ima naručivanja ili je muzika programska. U prvom slučaju, bendovi su povoljniji, jer dodatnu zaradu ostvaruju naručivanjem pesama od strane gostiju.
Međutim, kako se mladenci u poslednje vreme sve češće opredeljuju za bendove sa programskom muzikom, pa ako ste i vi jedni od njih, znajte da su oni skuplji.
Sve su traženiji bendovi za svadbe koji sviraju 80% pop, rok i zabavne pesme, a 20% narodnjake. Kako bendova koji zadovoljavaju ove uslove nema mnogo, onda su takvi u mogućnosti da drže veću cenu.

Ugovori i dogovori

Dobar bend za svadbu obično ima spremljene ugovore u kojima je obično naznačeno kolika je cena, koliko traje zabava i u kom iznosu je data kapara. Da biste izbegli neprijatnost da vam neko preotme bend pred proslavu samo zato što je neko ponudio veću sumu, osigurajte se ugovorom.
Pritom, izbegavajte dogovore sa bendovima za svadbe koji imaju svoje menadžere, jer oni u startu koštaju najmanje 100 evra više. Takođe, da biste uštedeli, važno je da se unapred dogovorite oko cene sata muzike ukoliko imate nameru da produžite angažovanje benda. Sigurno će vas manje koštati nego da se o tome dogovarate na licu mesta. Ovo se posebno odnosi na one koji su sigurni da će svadba trajati duže od 8 sati.

Oprezno sa “zvezdama”

Prilikom izbora benda za svadbu, nemojte da patite od visine, jer ćete skupo proći. Nema potrebe da bend birate samo na osnovu toga što se nekoliko puta pojavio u novinama magazinima ili na televiziji, jer takve nazovi „zvezde“ puno koštaju, nisu spremni za kompromis oko dužine svirke i repertoar se obično svodi na njihove pesme i njihov lični izbor. Kada tražite bend za svadbu, ne rukovodite se narodnom izrekom „koliko para toliko muzike“, jer ona bar u ovom slučaju ne važi. To što će vam tabloidni bend za svadbu uzeti 3000-4000 hiljade evra ne znači da toliko i vredi.
Bend za svadbu za koji ste čuli preko televizije prvenstveno puno košta, najčešće ima neke svoje uslove i često se dešava da angažuje pomoćni bend koji će veći deo slavlja da radi posao umesto njih. Matrica, plejbekovi i unapred spremljene pesme su neke od stvari koje ne bi trebalo da vas iznenade.
Naravno, mnogi bendovi za svadbe koji pošteno rade svoj posao i za koje važi pomenuta narodna izreka.
I na kraju, postoje i bendovi koji koštaju tri puta manje ali i vrede isto toliko više. Zato je važno da pre nego što ugovorite bend za svadbu, odete da ga poslušate na nekoj zabavi i da na taj način proverite da li odgovara vašim kriterijumima. Samo tako nećete pogrešiti prilikom izbora i bićete sigurni da ste ga platili onoliko koliko vredi.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.