Kako kombinovati boje za zidove i zidne ukrase?

Autor Datum 08/11/2015

Zidni ukrasi više nisu samo uramljene fotografije ili slike, već to mogu biti i različite nalepnice, tapete na jednom delu zida, police ili platna, koje je važno uklopiti uz boje za zidove. Naravno, pravu nijansu boje za zidove u određenoj prostoriji biraćete i prema tonovima ostalih elemenata, a mi Vam dajemo neke ideje.

Ramovi + boje za zidove

Ramovi za fotografije. Ako fotografije štampate u crno-beloj boji, najsigurniji izbor su crni, beli, srebrni ili crveni ram, koji ćete opet birati u zavisnosti od boje za zidove. Uz bele zidove slažu se svi osim belog, dok uz sive zidove odličnu kombinaciju predstavlja crvena. Za fotografije u boji, birajte ram u boji koja dominira na fotografiji, a koja je kontrastna nijansi boje za zidove.
Ramovi za slike. Ramove za slike nije lako odabrati, a ako ne želite da pogrešite birajte one uske u nekoj neutralnoj boji ili boji srebra, koji se lako uklapaju uz sve boje za zidove. Deblji ramovi za slike, minimalistički i bez ukrasa, dobro se slažu uz crno-bele kombinacije.
Samo ramovi? A zašto da ne? Odličnu dekoraciju učiniće nijanse bele ili bež boje za zidove uz veliki, debeli zlatni ram, u okviru koga možete zalepiti na zid motivacione poruke, a na kanapu koji ćete razapeti od ivice do ivice zakačite fotografije štipaljkama. Sjajno osveženje enterijera i bez nanošenja boje za zidove.

Stikeri na zidovima

Nalepnice za zidove u vidu cvetića, leptira ili apstraktnih oblika ne moraju se naći samo u dečijoj sobi, već uspešno mogu dodati šmek i trpezariji ili dnevnom boravku, ukoliko se dobro kombinuju uz boje za zidove. Bela trpi sve, tako da možete birati i one šarene, dok će se uz tamnije boje za zidove dobro slagati akcenti u jarkim bojama. Čak i stikeri u vidu raznobojnih krugova mogu predstavljati sjajno rešenje.

Samolepljive tapete i boje za zidove

Svetlije boje za zidove i crno-bele enterijere osvežiće tapete sa geometrijskim šarama, postavljene samo na četvrtini zuda duž jednog ugla. Pustite mašti na volju, te akcentujte jedan čitav zid ukoliko enterijerom dominiraju pastelni tonovi, ili umirite prostorije u kojima ima previše detalja jednobojnom tapetom. Šarena tapeta i nijanse bež ili ledene plave boje za zidove idealna su kombinacija za trpezarije, koje nisu predviđene za mnogo detalja.

Zidne police

Uske police ofarbane u neku jarku boju – na primer, žutu ili narandžastu – biće savršen akcenat uz tamne boje za zidove i zagasitije boje ostalog nameštaja. Ako nemate dovoljno mesta, i samo jedna zidna polica može u potpunosti promeniti čitav enterijer.

Platna bez rama i boje za zidove

Kako je štampa na platnu – bez rama – postala izuzetno popularna, potrebno je pažljivo birati boje za zidove kako bi se ovi detalji savršeno uklopili u čitav ambijent. Za početak, boje za zidove možete birati prema nijansi koja je na platnu sporedna, te na ovaj način povezati površinu iza slike i predstave na slici. Bez obzira da li je u pitanju apstrakcija, mrtva priroda ili, recimo, panorama na platnu, boje za zidove obavezno treba da se nađu na slici makar u vidu detalja, ili kao kontrastna baza za ovaj zidni ukras.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.