Kako možete iskoristiti ljusku od jajeta?

Što god mislili, ljuske jaja nisu za smeće, pogotovo ako imate srće pa konzumirate domaća jaja. Ne morate ih imati često na meniju, ali njihovu ljusku poželjno je imati u kući. Odlične su za kožu, kosti, za vrt i biljke.
ljuska od jaja iskoristiti

Dodajte ljuske u gnojivo

Ljuske jaja se vrlo brzo razgrađuju, a kako su bogata kalcijem i mineralima, dodatno će obogatiti gnojivo za vaše biljke.

Riješite se štetočina u vrtu

Zdrobite ljuske i posipajte ih oko biljaka i cvijeća u vrtu kako biste spriječili puževe i gusjenice da ih obrste bez korištenja pesticida.

Pripremite biljke za sadnice

Ispunite polovice ljuske jajeta zemljom za sadnju i posadite sjeme, na primjer, mini rajčice. Poslažite ih u kutiju i ostavite na izvoru svjetla i topline. U proljeće, malu sadnicu samo presadite u vrt.

Očistite kuću

Zdrobite ljusku jajeta i dodajte u vodu s deterdžentom pa njome operite tvrđe predmete. Ljuska se može koristiti i kao netoksično abrazivno sredstvo za ribanje posuda.

Čistite odvode

Nekoliko zdrobljenih ljuski ubacite u sudoperu. Prilikom pranja sudova, povrća i slično, ljuske će zadržavati komadiće hrane i otpadaka i prilikom putanje do kraja odvoda, čisitit vaše cijevi i sprečavati da se začepe.

Ne zaboravite na membranu jajeta

Super-tanka membrana unutar ljuske odavno se koristi kao prirodni lijek kod posjekotina i uraslih noktiju te oštečenih zanoktica.

Otklonite iritacije na koži
Rastopite ljuske jajeta u maloj posudi sa sokom limuna i to koristiti za liječenje manjih iritacija kože i svrbi zahvaljujući bogatstvu kalcija.
Izvor:magazin.hr