Kako možete ispeglati odjeću bez pegle?

Rijetki su oni koji uživaju u uključivanju glačala i opuštaju se stojeći nad daskom za glačanje. Odjeću s dodatkom elastina i od drugih rastezljivih materijala ne treba glačati, a dobar dio ispravljanja neravnina možete obaviti i prije peglanja pažljivim kačenjem odjeće na konopac i sušenjem. Međutim, ako ste osoba koja ne uživa u peglanju, nudimo vam par alternativnih rješenja …

Peglajte presom za kosu

Sitne nabore u predjelu kragne, manžetni i oko gumba najlakše ćete izravnati uz pomoć glačala za kosu. Aparat koji ispravlja vašu kosu isto može učiniti i sa manjim površinama na odjeći. Ali prije upotrebe dobro očistite presu kako ne biste uništili omiljenu bluzu.

Peglajte pomoću vrućeg lonca

Najstariji trik u knjizi svake domaćice! Napunite metalan lonac od nehrđajućeg čelika običnom vodom, stavite ga na štednjak da voda provri, prospite vodu, a vanjski dio dna iskoristite kao peglu za ravnanje neravnina na odjeći.

Poravnajte hlače pomoću madraca

Znate onaj trik kada zgužvani papir ubacite u tešku knjigu i tako ga izravnate? Poslužite se sličnom idejom i za glačanje omiljenih hlača – zamotajte par u čvrstu rolu, položite ga ispod madraca kreveta, pa pustite da tako odstoji bar sat vremena. Nakon isteka vremena odmotajte rolnu i uživajte u hlačama bez neravnina.

Ispravite neravnine pomoću pare

Gosti u hotelima obožavaju ovaj trik: zgužvano odijelo stavite na vješalicu i objesite s unutarnje strane kupaonice u kojoj se planirate istuširati vrućom vodom. Para od tuširanja ispeglaće sve neravnine na tkanini. Uostalom, po sličnom pricipu radi i većina modernih pegli.

Obrišite neravnine mokrim ručnikom

Lagano navlažite čist frotirni ručnik, pa ispod njega stavite odjeću koju treba izravnati. Čvrstim pokretima ruke prelazite preko površine ručnika i tako smanjiti neravnine na odjeći.

Glačanje pomoću alkoholnog octa

Alkoholni ocat može pomoći u peglanju neravnina. Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1: 3, ulijte tekućinu u bocu za raspršivanje, pa isprskajte izgužvani dio odjeće i pustite da se osuši na zraku.

Nabavite sušilicu za rublje

Kondenzacijska sušilica rublja radi po principu protoka suhog zraka kroz bubanj s vlažnim rubljem, koji se hladi u kondenzatoru, suši i ponovno vraća u bubanj. Drugim riječima: ako rublje izvadite neposredno nakon prestanka rada sušilice, biće topao i spreman za ispravljanje rukom bez potrebe da izvadite dasku za glačanje.
Izvor:zadovoljna.hr

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.