Kako možete uzgojiti kurkumu kod kuće?

Kurkuma je jedan od najzdravijih svjetskih začina. Ljekovita svojstva kurkume čine je jednim od najboljih izbora za liječenje rana i njihovo čišćenje, a ujedno njeno drugo ljekovito svojstvo je ublažavanje boli pa je možete koristiti da bi ublažili bolove u zglobovima. Stručnjaci mnogim istraživanjima su potrvrdili da kurkuma može biti od velike koristit za liječenje i preventivno djelovanje za preko 600 bolesti.
kurkuma uzgoj
Kurkuma može da nadomijesti neke od farmaceutskih lijekova kao što je ibuprofen. Kurkumu možete uspješno da uzgajate u zatvorenom prostoru. Kurkuma se razvija preko korijena slično kao đumbir. Znači nije vam potrebno sjeme. Sve što je potrebno jeste da kupite jedan zdrav korijen kurkume u trgovinama prirodne i zdrave hrane.

Kako možete uzgojiti kurkumu kod kuće u saksiji?

1. Veliki korije kurkume isjecite na par malih djelova.
2. Napunite posudu sa prirodnim kompostom. Obavezno obratite pažnju da pH vrijednost komposta bude u rasponu 4,5 do 7,5.
3. Isjeckane korijene krukume stavite odmah ispod komposta, nekih 2cm ali vodite račun da pupoljci vire iz zemlje.
4. Potrebno je još posudu zaliti te održavati umjerenu vlažnost sve dok biljka ne počne venuti kada se prestaje sa zalijevanjem.
Kurkumi je potrebno od 6 do 10 mjeseci da korije razvije i da imate nove korijene kurkume. Jednostavno možete išćupati cijelu biljku zajednom sa korijenima nakon sazrijevanja.