Kako obojiti svoj kutak za biznis od kuće?

Autor Datum 16/02/2016

Mogućnosti koje nam internet pruža su neograničene, tako da se danas veliki broj mladih odlučuje za pokretanje sopstvenog online biznisa, i to od kuće. Iako na prvi pogled deluje da tu nisu potrebne nikakve pripreme i ulaganja, i da je sve samo u kvalitetnom računaru ili laptopu, iskustva pokazuju drugačije. Vreme je pokazalo da oni koji su se pored posvećenosti poslu posvetili i uredjenju svog kutka za online poslovanje, duže ostaju u poslu, kvalitetnije ga obavljaju, redje odustaju i brže napreduju.
biznis od kuce
Prva stavka za one koji zbog pokretanja biznisa od kuće uredjuju dom, sobu ili samo jedan ćošak svakako je odabir boje i prilagodjenje nijanse temperamentu osobe, kao i načinu poslovanja kojim se bavite. Boje u velikoj meri utiču na raspoloženje i osećanja, i svako ima svoj omiljeni spektar boja koje mu odgovaraju.

Boje se dele na tople i hladne. U tople boje spadaju nijanse crvene, narandzaste, smedje i žute, a u hladne boje spadaju nijanse plave, zelene i purpurne. Neutralne boje su bela, bež i pojedine nijanse smedje boje.

BOJE I NJIHOV UTICAJ

Crvena boja je odraz onih koji su strastveni, živi, srčani, vatreni, to je boja borbe, kretanja ali I ljubavi. Ukoliko vaš biznis od kuće od vas zahteva da pregovarate, da nekog ubedjujete ili ulazite u rasprave ova boja je za vas idealan izbor. Ona ubrzava puls, pojačava cirkulaciju I podstiče na brže razmišljanje. Ipak, nije pogodna za emotivno nestabilne osobe ili one koji se lako ražeste I naljute. Možda je crvena najbolji izbor za samo jedan zid ili deo zida. Tako se može postići kompromis izmedju agresivnosti neophodne za dobro poslovanje I agresivnosti koja može loše uticati na psihičko zdravlje pojedinca.

Za žutu boju kažu da je boja inteligencije, podstiče na mudrost, razmišljanje, bolje zaključivanje, doprinosi koncentraciji I kreativnosti. Ova boja održava budnim I pogodna je za one čiji biznis od kuće podrazumeva rad istog posla u dugim vremenskim intervalima, I kod kojih lako može doći do pada koncentracije I greške. Ovo je boja sunca, svetlosti I podstiče na život, doprinosi smirivanju I slobodi misli.

Zelena boja je boja zdravlja I mira, pozitivno utiče na nervni sistem, to je boja relaksacije, odmora I uravnoteženosti. Ovu boju bi trebalo izbegavati za radne prostore, više je predodređena za spavaće sobe I kupatila, s obzirom na to da deluje smirujuće I ublažava nesanicu. Dobra ideja je da se radni prostor predvidjen za biznis od kuće oplemeni zelenom biljkom koja će delovati smirujuće ali ne I uspavljujuće.

Plava boja je boja neba, mora, okeana I jezera. Njena simbolika se ogleda u dubini, beskonačnosti, prozračnosti I produhovljenosti. Ovo je boja koja asocira na jasnoću, svežinu, mirnoću, mudrost, besmrtnost. Smiruje srčani puls, opušta I podstiče na razmišljanje. Idealna je za one koji biznis od kuće zasnivaju na umerenom radu posle redovnog posla.

Bela boja simbolizuje nevinost I čistotu, to je boja na koju svi reaguju pozitivno, predstavlja simbol dobrote, večnosti I savršenstva. Belo obojeni prostori izgledaju svetli I prostrani, ipak ukoliko je sve obojeno ovom bojom, prostor može delovati sterilno I pomalo dosadno. Zato je idealno belu boju “ugasiti” nekom jačom, a u zavisnosti od toga kojim biznisom od kuće se bavite i kakvog ste karaktera.

POIGRAVANJE BOJAMA

Bojama se možete poigravati, mešanjem osnovnih boja dobijaju se sekundarne boje. U zavisnosti od toga koje više ima I nova boja će poprimiti više tih osobina. Na primer, ljubičasta boja se dobija kombinacijom plave I crvene. Ima I osobine plave boje, asocira na mir, dubinu I duhovnost ali I osobine crvene boje, vatre, požrtvovanosti I borbe. Kombinacije boja su idealne za one neodlučne koji bi od svega po malo. Ipak, ukoliko je vaš prostor mali, boja nikako ne bi trebalo da bude previse tamna, a ukoliko je vaš prostor za biznis od kuće već deo neke celine, morate ga prilagoditi tome.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.