Kako održavati oralnu higijenu za vreme nošenja fiksne proteze?

Za vreme nošenja fiksne proteze, održavanje oralne higijene je otežano i zahteva posebnu pažnju. Delovi proteze kao što su bravice i žice smetaju prilikom pranja zuba, tako da ćete morati da promenite neke svoje navike i uvežbate da perete zube sa fiksnom protezom.

Korišćenje standardnih sredstava za pranje zuba se podrazumeva (četkica, konac za zube, sredstvo za ispiranje usta), a pored toga treba korisititi i specijalnu međuzubnu četkicu. Treba naučiti kako se čiste delovi proteze kao i zubi i desni u ovim novim okolnostima.

Nažalost, nekada vaš napor da u potpunosti očistite zube i desni neće biti dovoljan zbog nepristupačnosti određenih mesta, pa ćete morati da posetiti stomatološku ordinaciju radi stručnog čišćenja profesionalnim pastama i četkicama za zube i ultrazvučnim instrumentima. Najbolje je da sa vašim stomatologom  napravite dogovor o ovome tokom redovnih kontrola fiksne proteze.
cetkica-za-fiksnu-protezu

Koju hranu treba izbegavati dok nostite fiksnu protezu za zube?

Kada je u pitanju hrana koju možete da jedete dok nosite fiksnu protezu, nema preteranog razloga za brigu. Većina hrane koju svakodnevno jedete neće praviti problem. Pre svega treba paziti kada se jede čvrsta hrana, jer ona može da poremeti žice proteze ili ošteti bravicu. Zato treba izegavati hranu poput koštunjavog voća (badem, lešnik, ..), a čvrsto povrće kao što su recimo šargarepe, treba jesti iseckano ili još bolje termički obrađeno. Žvake, karamele i druge lepljive namirnice treba izbegavati.

Da li smete da se bavite sportom dok nosite protezu?

Za vreme nošenja fiksne proteze možete normalno nastaviti sa svim sportskim aktivnostima. Ovo je čak i poželjno. Jedino se preporučuje nabavljanje sportskih štitinika za zube, koji bi trebali da budu prilagođeni zubima sa fiksnom protezom. Profesionalni štitnici ublažavaju potencialne udarce i tako štite zube od moguće povrede. Zahvaljujući tome što obuhvata cele zube, luk proteze i bravicu, štitnik će sačuvati okolno meko tkivo (desni, usnu, jezik, obraz) od potencionalnih povreda ukoliko se luk otčači ili olabavi tokom bavljenja sportom.
fiksna-proteza

Kako se ponašati ako dođe do problema sa fiksnom protezom?

Ukoliko dođe do problema sa protezom, kao što su kidanje žica, otpadanje bravica ili gumica, uglavnom nije potrebna urgentna reakcija. Mi ćemo vam ovde dati neke savete kako se treba ponašati kada do problema dodje, dok ne odete kod vašeg stomatologa. Bitno je da ne paničite i da se javite stomatologu, koji će vam zakazati pregled. Evo šta vi možete da uradite:
• Ako se otkači bravica, možete je ponovo spojiti sa zubom pomoću voska koji vam daje stomatolog. Da ne bi došlo do povrede mekog tkiva u slučaju da se bravica otkači ponovo, preporučuje se da se spoljašnjost bravice obloži tim istim voskom. Naravno, ovo je samo privremeno rešenje i obavezno je posetiti stomatološku ordinaciju ukoliko do ovoga dođe.
• Ako vam ispadne gumica, ne morate preduzimati nikakve posebne mere. Dovoljno je da zakažete termin za postavljanje nove gumice.
• Ako se žica pokida ili izvuče, nikako ne smete pokušati da isečete žicu zato što postoji opasnost da povredite sebe ili da progutate odsečeni deo žice. U slučaju ovog problema samo pomerite žicu tako da vas ne bode. Ako ovo nije moguće, na kraj žice stavite kuglicu voska. U svakom slučaju, potrebno je što pre zakazati termin, kako bi stručno lice zamenilo žicu.
• Usled dodatne iritacije sluzokože usana i obraza, može da dođe do pojave afti. U tom slučaju se javite stomatologu koji će vam naneti sredstvo radi što bržeg zarastanja afti.