Kako olakšati prve školske dane đaku prvaku?

Autor Datum 17/07/2018

Jedan od veoma srećnih trenutaka svakog roditelja jeste polazak njihove dece u školu, kada njihovi mališani postaju đaci prvaci. Međutim, iako to donosi mnogo sreće i radosti u svaki dom, sa sobom povlači i jednu prilično veliku dozu stresa, jer se radi o velikoj promeni na koju se ipak treba privići i u sve se uklopiti.

Naravno, to nije samo stres za roditelje, već i za same đake, koji nakon obdaništa i predškolskog, nakon brojnih navika i jednog društva, po prvi put doživljavaju jako veliku promenu. Zbog toga je potrebno i obaviti brojne pripreme, pobrinuti se za mnogo stvari, kako bi dete što lakše uspelo da se uklopi u novu sredinu, te kako bi što bolje rezultate ostvarivalo, jer i oni zavise od samog privikavanja i prihvatanja svih novonastalih promena.

Preporučujemo kako psihičke pripreme, koje podrazumevaju da se sa detetom razgovara, da mu se objašnjava šta je to što ga očekuje. Period pred polazak u školu treba iskoristiti i za stvaranje radnih navika, ali i kupovinu pribora, i računaljki. Sa svojim detetom možete proći i neke lekcije, poput toga kako se računa na abakusu.

Socijalizacija

Čest početni problem jeste strah deteta od nove sredine, posebno od toga da je autoritet neko sasvim novi, te da su tu i druga deca, koja su u najvećem broju slučajeva nepoznata jedna drugima. Ukoliko znate da vaše dete ima problem prihvatanja novih ljudi, onda je najbolje na samom početku obratiti se školskom psihologu, pedagogu, koji ovaj problem mogu da reše kroz kraće razgovore, ali u svemu tome možete da učinite dosta i vi sami.

Dovodite dete u situacije u kojima će imati priliku da se sreće sa nekim novim osobama, sa nekim novim drugarima, ali tako da te situacije budu jako prijatne. Potrudite se da dete bude u školi koja je u blizini vašeg doma, jer će na taj način i sam strah od svega biti dosta manji. Deca su tada svesna da je njihov dom, a samim tim i roditelji, blizu, te da imaju utočište u svakom momentu. A nakon toga već će sve samo ići svojim tokom, baš kako je to i potrebno.

Stvaranje radnih navika

Neke radne navike dete kreće da usvaja već u svom ranom detinjstvu, kao što je pospremanje igračaka nakon igranja, raspremanje kreveta u kojem mu vi svakako pomažete, te neke slične stvari. Radne navike bi trebalo da nastavite da proširujete u periodu pred početak prvog razreda. Kroz igru navodite svoje dete skoro svakodnevno da nešto piše, da obraća više pažnje na knjige. Pokazujte mu stvari koje će imati priliku da čita i u toku prvog razreda, te da na taj način približite sve kroz igru, kao nešto što je zanimljivo, pa će samim tim jedva čekati novi početak.

Abakus

Jedna od stvari koje će vam biti potrebne već pre početka prvog razreda, jeste abakus, odnosno, predmet koji je većini nas poznat pod imenom računaljka, a koja se koristi u svim situacijama kada se vrše osnovne računarske operacije. Abakus je još od davnina predmet koji je pomagao narodu pri računanju nekih komplikovanijih brojeva, te izvođenja korena, dok je školski abakus isključivo služio, a i danas služi da učenici lakše ovladaju računanju brojeva, kada su u pitanju sabiranje, oduzimanje, množenja i deljenje. Zato je jedna od bitnijih priprema da svoje dete upoznate sa abakusom, kako bi odmah moglo da savlada prve matematičke prepreke.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.