Kako sačuvati liniju poslije dijete?

Nakon višemjesečnog mukotrpnog držanja dijeta, najzad ste postigli željenu kilažu! Sad se vjerojatno pitate kako vitku liniju spremiti što duže i izbjeći jo-jo efekt. Istina, najveći izazov vam tek predstoji: morat trajno nastavite se hranite zdravo, i paziti da u organizam ne unosite više od 1.550 kalorija na dan! A da ne biste ponavljali pogreške iz prošlosti i spriječili nagli skok jezička na vagi, poslušajte savjete nutricionista za održavanje kilaže.

Opća pravila

Pet žličica maslinovog ulja predviđenih za prženje mesa povremeno možete zamijeniti istom količinom maslaca. Obavezno svakoga dana popijte najmanje litar i po vode i najviše tri šalice kave ili čaja. Također, svakog dana pojedite tri porcije svježeg voća i povrća po želji. S vremena na vrijeme, dozvoljeno vam je i da se počastite, komadom pice “margarita”, komadom kolača ili porcijom sladoleda, kao i popiti dvije čaše piva ili vina.

Doručak

Ujutru, ma koliko žurili, ne preskačite doručak, jer je organizmu potrebna energija kako bi se uspješno uhvatio ukoštac s dnevnim obvezama. Uzmite šalicu polumasnog mlijeka ili jogurta, može i voćnog, zatim 40 g prepečenog kruha s tankim slojem marmelade i šalicu kave ili čaja, ali bez šećera ili umjetnih zaslađivača. Ukoliko želite izbjeći kruh i marmeladu, u mlijeko sipajte 40 g žitarica, ili pojedite istu količinu slanih krekera.

Ručak i večera

Jedino pravilo koje treba poštovati odnosi se na količinu. Dakle, dozvoljeno vam je odabrati između 90 g kruha, tjestenine, riže ili 300 g krumpira. Uz to možete pojesti 100 g mesa, ili 120 g ribe, ili 100 g svježeg sira i 125 g kuhanog, svježeg ili zamrznutog povrća.
Izvor:novosti