Kako se izboriti sa saznanjem da ne možete imati djecu?

Autor Datum 04/11/2016

Neplodnost može biti jedan od najvećih izazova s kojim se parovi suočavaju. Iako je u pitanju velik emotivni problem, za vezu je vrlo bitno da ostanete sretni. Evo kako da se suočite s neplodnošću.
kako-se-izboriti-sa-saznanjem-da-nemozete-imati-djecu

Nemojte kritizirati sebe

Ugasite onaj mali glasić u glavi koji vam stalno govori što ste sve mogli ili niste mogli učiniti. Negativne misli mogu vas uvući u depresiju. Niste vi krivi i zato prestanite kritikujete sebe.

Odgovarajte pristojno na neumjesna pitanja

Nekad se može dogoditi da vam čak i najdobronamerniji prijatelji postave pogrešno pitanje u krivo vrijeme. Umjesto da se nervirate ili se povlačite u sebe, odgovorite na pitanje zrelo i smireno.

Zabavite se sa svojim suprugom

Kada saznaju da ne mogu imati djecu, parovi najčešće počnu se udaljavaju, što je vrlo pogrešno. Pokušajte izgraditi most ka partneru. Djeca su često razlog udaljavanja partnera, jer zahtijevaju dosta pažnje i vremena. Zato iskoristite ovu priliku učvrstiti svoju vezu.

Uzmite u obzir obilje mogućnosti

Ako nemate djecu, slobodni ste da radite što god želite. Možete uzeti odmor kada vama odgovara i proputujete svijet rasterećeni brige. Razmislite što vas sve interesuje i orijentirajte se ka tome.

Postanite staratelj

Sterilitet može biti uznemirujuć problem, ali ne mora značiti da ćete ostati bez djece. Postolje mnogo načina da odgajaju dijete. Pokušajte s umjetnom oplodnjom, usvajanjem djeteta ili postanite staratelj.

Razgovarajte s parovima koji imaju sličan problem

Može se desiti da ljudi u vašem okruženju izgledaju bezosjećajno, jer ne razumiju kako se osjećate. Ali ako upoznate parove slične sebi i porazgovarate s njima, shvatit ćete da niste jedini i da postoje načini kako da se izborite s krizom.

Otkrijte nove interese

Opće je poznato da je dokon um đavolje igralište. Upustite se u različite aktivnostimi koje će vama i vašem partneru pomoći da zaboravite na problem i korisno kanalizirati energiju.
Izvor:Super Zena

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.