Kako se liječi kandida u ranoj fazi?

Kandida, gljivica koja je prirodni element našeg organizma i koja se nalazi u našim ustima i crevima i maloj količini, može se zbog različitih faktora nekontrolisano razvijati i oslobađati toksine u telu.
kandidu
Zato je veoma važno otkriti je u ranoj fazi i, po mogućstvu, lečiti ishranom, tj. prirodnim putem, a ne lekovima.

Za sve one koji sumnjaju da je kandida počela da se razvija, a ne žele da gube vreme na beskonačne lekarske preglede, postoji i jednostavan kućni test kojim se otkriva da li je kandida počela da se širi.

Kućni test za otkrivanje kandide

Kandida se može otkriti ako se ujutru pre jela u čašu kupovne negazirane vode ispljune nešto pljuvačke.

Ukoliko nakon 15 minuta pljuvačka počne da se diže ka površini u vlaknima ili se pjave oblačići u vidu fleka, moguće je da se kandida razvija u Vašem telu u negativnom smeru.

Kandida – simptomi

Ostali simptomi koji pokazuju da je kandida započela širenje u telu pre svega mogu biti psihičke prirode.

Depresija i anksioznost u povećanoj meri, kao i umaranje i bezvoljnost, česti su pratioci kandide.

Fizički simptomi podrazumevaju nadimanje i gasove, zatvor ili dijareju, migrene i glavobolje. Takođe, bolno mokrenje može biti posledica kandide.

Zapaljenje sinusa, bolni zglobovi, česte alergije i osipi i problemi s polnim organima samo su neki od tegoba čiji uzrok takođe može biti kandida. Ako imate problema sa spavanjem, često se budite ili Vam je teško da utonete u san, ili se pak redovno prehladite pri malo jačem vetru, odnosno patite od lošeg imuniteta, kandida je ponovo potencijalni uzrok.

Zašto se uopšte javlja kandida? Šta izbegavati

Kandida se javlja kod onih osoba koje žive veoma stresnim i užurbanim životom, koje ne spavaju redovno i često su pod pritiskom. Takve individue trebalo bi da se potrude da se što više posvete sebi i svom telu, te da odmaraju i redovno vežbaju.

Ako ne možete da stignete da se posvetite vežbama, i lagana šetnja može biti od pomoći. Takođe, izbegavanje brze hrane i slatkiša može Vam mnogo pomoći, jer kandida voli sve vrste šećera.

To ujedno znači i izbacivanje gaziranih napitaka iz ishrane, ali i voća (osim limuna), makar na neko vreme. Istovremeno, i belo brašno i kvasac takođe odgovaraju kandidi, te evo loše vesti za sve one koji su navikli da se hrane u pekari.

Nemojte dozvoliti da se kandida nekontrolisano proširi već reagujte na vreme i izbacite sve štetne prozivode iz svoje svakodnevice.

Kandida – lečenje ishranom

Kako kandida posebno voli kravlje mleko, isto treba izbaciti iz ishrane i okrenuti se kefiru i mleku od soje. Istovremeno, bilo bi dobro da u ishranu uvedete prirodno crno brašno i izbacite kvasac. Umesto hleba, kandida će se lakše uništiti ako koristite krompir, crni pirinač ili beskvasni crni hleb ili pogačice.

Kandida se takođe rešava konzumiranjem belog luka, limuna, izvorske vode i kafama bez kofeina, te sodom bikarbonom pomešanom sa vodom. Kandida se reguliše i konzumacijom maslinovog ulja, koje treba uzimati u količini jedne kašike na dan, ali i kompleksom vitamina B.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.