Kako se osloboditi celulita?

Autor Datum 17/04/2018

Najjednostavnije rečeno celulit predstavlja masne naslage koje nisu uspele da se pretvore u energiju, a koje su locirane uz samu kožu – preciznije nastaje u vezivnom tkivu. Otuda tolika vidljivost. Celulit se često naziva i „narandžina kora“ zbog specifičnog izgleda kože nalik kori pomorandže. Regije na kojima je najvidljiviji su zadnjica, bokovi, butine, kolena, pa čak i ruke (spoljašnjost i unutrašnjost nadlaktice). Žene su sklonije nastanku celulita.

Kako nastaje celulit?

Postoje četiri stadijuma nastanka celulita i oni se kreću od potpune nevidljivosti (u prvom) do izražene vidljivosti (u poslednjem stadijumu). Najjednostavnije rečeno, celulit nastaje usled slabljenja kapilarne mreže u koži, to dovodi do većeg prodora tečnosti. Za posledicu koža biva slabije pohranjivana vodom, kiseonikom i ostalim hranljivim materijama.

Faktori nastanka celulita

Medicina ukazuje na veliki broj faktora koji dovode do nastanka celulita. Neretko se javljaju u kombinaciji. Među glavne uzročnike spadaju: hormonski status (posebno estrogen), nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, genetika, loše navike kao što su pušenje i alkohol, zatim stres i telesna konstitucija.

Šta god da su uzročnici treba napomenuti da je problem celulita rešiv. U borbi protiv njega prvo i osnovno što vam je neophodno jeste jaka volja. Druga stvar je strpljenje.

Korekcija ishrane

Regulacija ishrane predstavlja značajan faktor u borbi protiv celulita. Posebno treba smanjiti upotrebu soli, gaziranih sokova punih šećera, hleba, alkohola i slatkiša. Za razliku od navedenih namirnica, zeleni čaj, đumbir, grejp i ceđeni limun će svakako doprineti razgradnji celulita. Na meniju treba da se nađe izbalansirana ishrana, gde će dominirati pre svega sveže povrće, zatim u umerenim količinama voće. Organizam konstantno držati hidriranim tj. piti vodu.

Vežbanje u borbi protiv celulita

Čučnjevi i iskoraci su glavne vežbe koje delotvorno deluju na razbijanje celulita jer pogađaju ugrožene delove tela. Postoji čitav niz vežbi i programa kojima se može stimulisati zahvaćena regija i koji blagotvorno deluju na cirkulaciju, trošenje masnih depoa, pospešuju varenje i samim tim ubrzavaju metabolizam.

Masaža i kafa

U poslednje vreme kafa se pokazala kao odličan saveznik u borbi protiv „narandžine kore“.

Možete i same pripremiti „oružje“ za razgradnju celulita. Evo i recepta. Potrebno vam je: 6 kašika kafe, 5 kašika šećera, 2 kašike soda bikarbone, jedan cimet i kokosovo ulje (3 kašike). Sve to sjedinite i na kraju dodajte kokosovo ulje. Zatim napravite, po želji, kockice, kuglice ili sipajte u kalup i formirajte željeni oblik. Ostavite da prenoći. Sutradan su spremne za upotrebu. Pokvasite ih vodom i kružnim pokretima (u smeru kretanja kazaljke na satu) nanosite na regije na kojima se nalazi uporni celulit. Pored toga što će masaža pospešiti prokrvljenost i razbijanje celulita, uticaće i na veću učinkovitost kafenih kuglica.

Preporučuje se i masiranje nekim od masažera, sa kružnim pokretima, od kolena ka stomaku. Potrudite se da pritisak bude dovoljno jak kako bi se postepeno razgrađivalo i prokrvljavalo masno tkivo.

Za kraj ne zaboravite da se celulit ne može otkloniti preko noći, kao što nije tako ni nastao. Najbolje i najbrže rezutate daće kombinacija korekcije ishrane, povećanje fizičke aktivnosti i različite masaže.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.