Kako se riješiti ustajalog mirisa u domu?

Autor Datum 22/05/2016

Redovito održavati higijenu u kući, ali primjećujete da se neki neugodni mirisi dugo zadržavaju. Neugodni mirisi od kuhanja i duhanskog dima, se mogu uvući na najrazličitija mjesta. Nađite njihove izvore i riješite ih se na duže vrijeme ili trajno.
miris u stanu

Provetravaje redovito prostorije

Cirkulacija vazduzha će odraditi dio posla. Svako jutro čim ustanete otvoriti prozor na pola sata, čak i zimi, i već će biti ljepše. Tijekom dana kada osjetite da je zrak “težak” u prostoriji, ponovno otvoriti. Kada vaši ukućani nisu u kući napravite propuh.

Osvježite tepihe, namještaj presvučen platnom

Operite tepihe dubinski barem dva puta godišnje. U međuvremenu ih održavajte tako što ćete s vremena na vrijeme napraviti pjenu od vode i sredstva za pranje tepiha ili sredstva za pranje posuđa i utrljajte samo pjenu u tepihe, brzo će se osušiti, poslije ih samo usisajte.

Operite zavjese

Perite zavjese barem jednom mjesečno, s vašim omiljenim omekšivačem. Odmah će se osjećati razlika u prostorijama.

Plišane igračke

Pored toga što upijaju prašinu, skupljaju i neugodne mirise. Operite ih nekoliko puta godišnje. Na taj način sačuvat zdravlje vaše djece, ai lijepo će mirisati.

Odjeća

Primijetili ste da neseznoska odjeća poprimi ustajali miris u razdoblju kad je ne nosite. Kad nastupi sezona nošenja ovih stvari, ne možete sve za dva dana oprati, to je kompliciran posao, ai nije jeftin. Tijekom nesezone, kada imate mjesta u stroju ubacite koji komad ove garderobe. Nemojte držati odjeću u prostorijama u kojima kuhate i pušite, pogotovo ne jakne. Ubacite u ormare sapune, specijalne mirišljave sapune baš za odjeću, napravite sami vrećice od bilja s vašim omiljenim mirisima.

Obuća

Provjetravajte redovito i obuću, bez obzira, da li nekom neugodno mirišu stopala ili ne. Iznesite obuću na terasu ili dvorište. Ako nekom neugodno mirišu stopala, ostavljajte obuću vani preko noći, kako bi neugodan miris nestao.

Kuhanje

Kada kuhate ukusne specijalitete, njihov okus je odličan, ali miris se dugo zadržava u kući. Probajte kada kuhate zatvoriti vrata od kuhinje, a prozor otvoriti, i uključiti napa, ukoliko ga imate. Ako živite u garsonjeri obavezno nabavite napa i trudite se da sklonite jakne i ostale odjevne predmete kada kuhate, jer one jako upijaju mirise.

Pušenje

Nemojte pušiti u cijeloj kući, odredite jednu prostoriju za to u zimskom periodu. Ljeti pušite na terasi ili u dvorištu. Objasnite vašim gostima da je takvo pravilo kod vas u kući i oni se neće naljutiti. Uostalom sve je više ljudi koji to prakticiraju. Baš ako imate specijalne goste, koji dolazala 2-3 puta godišnje, dopustite im i upalite mirišljavu svijeću, ona će upiti miris duhana.
Izvor:B92

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.