Kako se skida fleka od crvenog vina?

Autor Datum 03/12/2016

Mnogi tvrde da je najbolje mrlju od crvenog vina isprati bijelim vinom, ali to nije dobro rješenje jer ćete tako samo imati svjetliju mrlju.
kako-se-skida-fleka-od-crvenog-vina
Evo što učiniti kada se isfleka.

Svježe mrlje

Kada negdje prolijete crveno vino, najbolje što možete učiniti je da na mrlju stavite kuhinjsku sol, kako bi apsorbirala vino. Ovo rješenje važi u slučaju kada vinom polijete garderobu, prekrivač, zavjesu, namještaj i druge kućanske predmete, odakle sol može lako “pokupiti” vino. Također, kada ovim alkoholnim pićem polijete odjeću, ako je od pamuka, dovoljno je da je potopite u toplu vodu da odstoji, a zatim uobičajeno operete, prenosi Mondo.rs.

Stare mrlje

Uklanjanje starih mrlja od vina malo je veći izazov. Najbolje je da mrlju prvo natopite toplom vodom, a zatim bilo kojim proizvodom koji u sebi sadrži tekući kisik. Tekući kisik koristi se za pravljenje mnogih proizvoda za čišćenje, ali sadrže ga i razni tonici za lice, kreme i slično. Iskoristite bilo koji od ovih proizvoda i ostavite ga da djeluje od dva do deset sati, a nakon toga samo isperite toplom vodom.

Ne ispirite bijelim vinom

Sigurno vam je netko već rekao za trik – isperite crveno vino bijelim i mrlja će nestati. Međutim, u oba slučaja, i od crvenog i od bijelog vina, mrlja koja ostaje je od voćnog soka. Fleka od bijelog vina svakako jeste svjetlija, ali će ostati. Dakle, to nije rješenje.
Izvor:mondo

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.