Kako se slavila Nova Godina u svijetu?

Autor Datum 05/01/2016

Novogodišnji običaji razlikuju se od zemlje do zemlje, središnji događaji se razlikuju, svako na svoj način Novu godinu ulazi s željama za sreću i radost. Evo kako to izgleda:
novogodisnje slavlje

Nijemci ne mogu zamisliti novogodišnju noć bez vatrometa pa se u toj zemlji svake godine na pirotehniku za najveću feštu potroši barem 100 milijuna eura.

Tradicija bučnog dočeka Nove godine potječe iz srednjeg vijeka kada su ljudi ulicama hodali proizvodeći buku uvjereni kako na taj način tjeraju zle duhove. Tijekom stoljeća iz neartikulirane buke lagano se prelazilo prema glazbi, a današnji vrhunac dolazi u obliku šarenih eksplozija na nebu. U Britaniji je važno i koliko vrata na kući imate. Osim što je običaj da se kada otkuca ponoć otvore ulazna vrata kako bi se Novoj godini i sreći koja nosi zaželjela dobrodošlica, dobro je imati i stražnja vrata jer sreću osiguravaju i gosti koji uđu na prednja, a izađu na stražnja vrata. Uz to, ako dolazi više gostiju odjednom, prvi koji ulazi mora biti onaj koji nosi poklone. U Norveškoj je običaj da se tijekom dočeka goste počasti pudingom od riže. Puding se radi u velikoj posudi, a u smjesu se stavlja samo jedan badem. Nakon posluživanja u manje posude, vjeruje se da će onoga kod koga se zatekne badem cijele godine pratiti sreća i blagostanje.

Holanđani na Novu godinu jedu krofne jer vjeruju da one simboliziraju sreću i blagostanje.

Španjolci u ponoć jedu grožđe i to 12 bobica što simbolički predstavlja 12 sretnih mjeseci. Na Siciliji se vjeruje da će sretni biti oni koji na Novu godinu jedu lazanje. Jedenje bilo kojeg drugog jela od tijesta osim lazanja donosi nesreću. Brazilci za Novu godinu običavaju nositi bijelu odjeću koja simbolizira mir i sreću. Stara vjerovanja kažu i kako se može poželjeti želju i otići na obalu oceana. Tamo je potrebno preskočiti sedam valova, a zatim u more baciti cvijeće kako bi boginja mora ispunila želju. Ako im u tome uspije vjeruje se da će ih tijekom cijele godine pratiti sreća. Dijelovi Kolumbije imaju običaj na Staru godinu u krugu obitelji ukrasiti veliku mušku lutku koja predstavlja proteklu godinu. Točno u ponoć lutku se pali sa starim, nepotrebnim stvarima i svime što je vezano uz tužna sjećanja kako bi se osigurala sreća u budućnosti. Na Haitiju se za Novu godinu sreća priziva obaveznim oblačenjem nove odjeće i razmjenjivanjem poklona. Japanci u dom stavljaju grančice jela kako bi osigurali dug život, stabljike bambusa zakoje simboliziraju blagostanje i slike rascvjetale trešnje za plemenitost. Kinezi za Novu godinu sva vrata ukrašavaju nečim crvenim jer ta boja u njihovoj kulturi označava sreću i veselje. Iz cijele kuće se, usprkos brojnim kulinarskim aktivnostima, na cijeli dan uklanjaju svi noževi jer se vjeruje da bi ozlijeda označila ‘rez’ u prelasku obiteljske sreće iz stare u novu godinu.
Izvor:ljepota.ba

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.