Kako urediti mjesto za sjedenje u svome vrtu?

Autor Datum 10/05/2016

Tijekom ljeta vrt postaje najprijatnije mjesto za odmor i opuštanje nakon napornog radnog dana, ali i za druženje s obitelji i prijateljima. Da bi uživanje bilo potpuno, važno je da vrtni namještaj biti udoban, a terasa za sjedenje dobro isplanirana.
mjesto za sjedenje vrt 1
Za četiri osobe dovoljan je prostor od najmanje 10 metara kvadratnih, a za šest 15 metara kvadratnih. Ukoliko želite postaviti ležaljku, ili roštilj za to će vam biti potrebno dodatnih 5 metara četvornih.

Prvi korak u uređenju terase je njeno popločavanje čvrstim materijalom po vašem ukusu, ali u skladu s vašim potrebama i životnim navikama. Ukoliko namjeravate je sami oblikovati i uredite, bitno je da ne pretjerate sa šarenilom formi i materijala. Za prostor za sjedenje blizu fasade, koristite materijale slične onima od kojih je sagrađena vaša kuća. Ako je terasa udaljena, izbor materijala prilagoditi stazama u vrtu, ili ogradi, ako je u blizini.

Ovisno od osunčanosti mjesta za sjedenje, postavite odgovarajuću zaštitu od sunca. Ukoliko je terasa na južnoj strani, blagovremeno postaviti tende, suncobran, ili pergole.

Namještaj za terasu bi trebao biti udoban, skladnih dezena i boja. Uz pomoć raznih vrtnih detalja i biljaka ukrasite i upotpunite prostor i stvoriti idealan ambijent za opuštanje.

Biljke možete posadite u lijepo osmišljene “zajednice” u skladu s okolnim prostorom. Prije izbora vrsta dobro osmislite sve detalje. Potom proučite karakteristike biljaka (visinu koju mogu dostići i uvjete uzgoja). Kad sve želje i ideje uskladite u glavi, možete pristupiti sadnji.

Ukoliko želite mjesto za sjedenje u vrtu zaštititi od znatiželjnih pogleda, posadite živicu. Naš savjet je da ne pretjerujete u sadnji bilja oko terase da se ne bi stvorio osjećaj tjeskobe. Ako je susjedno dvorište blizu, svoj prostor za uživanje zaštititi postavljanjem drvenih elemanata sa penjačicama koje cvjetaju. Drveni elementi se lako montiraju, a sadnjom jednogodišnjih puzavica dobit ćete idealan zaklon. Na samoj terasi možete postaviti prenosive posude s biljkama koje će lijepo izgledati tijekom cijele godine. Za večernje druženje, prostor ukrasite biljkama svijetlih mirisnih cvjetova i odgovarajućom rasvjetom.

Kako možete iskoristiti stari panj u vrtu?

Napravite saksiju, ili žardinjeru za cvijeće od posječenog panja. Pomoću sjekire i pijuka napravite otvor u panju koju mora biti oko 20cm dubine. Od vanjskog ruba panja ostavite najmanje 7cm.
mjesto za sjedenje vrt 2
Prostor ne mora biti pravilan, ali važno je da je dovoljno velik za sadnju. Bušilicom izbušite rupe za drenažu. Na dno otvora postavite krupniji šljunak, zatim naspite zemlju u koju ćete posaditi sezonsko cvijeće i trajnice. Da bi sve izgledalo što prirodnije oko panja posadite biljke, pazeći da panj izgleda lijepo i “živo” tijekom cijele godine.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.