Kako uštedjeti na grijanju?

Bilo da se grijete na plin, drva ili struju neophodni su nam praktični savjeti da nam uvijek bude toplo, ali i da nas ne iznenade visoki računi. Zato vam Lisa daje nekoliko savjeta kako uštedjeti na grijanju, a da se pritom ne smrznete.

1. Nemojte pregrijavati sobe

Pošto svaki stupanj štedi energiju potrebnu za grijanje, važno je znati optimalnu temperaturu svake prostorije: u dnevnoj i dječjoj sobi 21 ° C, u spavaćoj sobi 17 ° C, kupaonici 23 ° C. U kuhinji, gdje je optimalna temperatura 18 ° C dodatnu toplinu osiguravaju hladnjak i štednjak.

2. Pametno provjetravajte prostorije

Prozor koji je stalno otvoren na kip pravi je kradljivac energije. Zato je bolje da nekoliko puta u toku dana (tri do pet) širom otvorite prozore na pet minuta. Tijekom noći prozori bi trebali biti zatvoreni.

3. Zagrijavajte ravnomjerno

Ukoliko grijanje isključivanju pa uključujete može dogoditi da se u prostorijama pojavi plijesan. Zato je preporučljivo da se prostor ravnomjerno zagrijava.

4. Ispustite zrak iz radijatora

Ako se u sustavu za grijanje čuju neobični zvuci (klokotanje) u njemu ima zraka. Pošto to smanjuje kapacitet grijanja, preporučljivo je da iz radijatora odmah ispustite zrak.

5. Smanjite potrošnju tople vode

Za zagrijavanje vode potroši se 12 posto energije. Glava tuša smanjuje za gotovo 5 posto količinu utrošene tople vode, a na taj način i potrošnju energije.

6. Oslobodite radijatore i druga grijaća tijela

Zavjese i namještaj koji su smješteni ispred grijaćih tijela sprječavaju da se topao zrak širi prostorijom. Ukoliko imate etažno grijanje, crpke će raditi više nego što je potrebno, a samim tim trošiti i više energije.
Izvor:lisa