Kako uzgojiti đumbir kod kuće?

Autor Datum 26/09/2016

Na blogu “Zemlja snova” osim što možemo upoznati dio Amerike iz kuta jedne mlade djevojke Kristine koja se iz grada Portlanda u unutrašnjost Oregona, možemo naći i zanimljive tutorijale, a jedan od njih će zainteresirati i mnoge vrtlare. “Zasadite đumbir kod kuće!”, Naziv je blog posta u kome Kristina detaljno objašnjava kako posadite korijen đumbira u saksiju i redovito zalijevate dok ne dobijete plod za uporabu.
kako-uzgojiti-djumbir-kod-kuce
Jedini materijal koji će vam biti potreban je saksija sa zemljom i kupljeni korijen đumbira koji po svom obliku podsjeća na ljudsku šaku. Najbolje je izabrati “ruku” sa što više “prstiju”. Kako biste dobili što više plodova, neophodno je izlomiti pipke đumbira na više dijelova.

Sadnja je laka: staviti u saksiju jedan “prst” đumbira i ne zaboravite da mora biti na površini zemlje.

Vodite računa da ne zatrpate đumbir zemljom jer to je glavni trik da vam sadnja uspije. Zalijevajte često. Ne traži dosta svjetla, ali traži toplinu.

Kristina savjetuje da ga posadite kao kućnu biljku u ranu jesen, a kada dođe proljeće da ga prebacite u vrt. Prilikom prijenosa biljku iz saksije u vrt, neophodno je izabereti mjesto s rastresitom zemljom i redovito zalijevajte. Kristina tvrdi da ne treba da se brinite oko štetnika i nekih problema koji mogu napasti biljku.

Ukoliko se brinuti o svojoj biljci po Kristinin savjetima, zeleni izdanak đumbira može narasti od 60 do 120 cm. Ostavite da izdanak raste od 3 do 5 mjeseci prije nego što počnete koristiti nove gomolje koji će se pojaviti u zemlji.
Izvor:lisa.rs

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.