Kako uzgojiti limun meyer u svome vrtu?

Autor Datum 10/03/2018

Limun meyer je citrusno voće koje potječe iz Kine, gdje se najčešće uzgaja kao ukrasno drvo, a smatra se da je mješavina između limuna i mandarine.

Sve popularniji, ili mnogim vrtlarima kod nas još nedovoljno poznat, limun meyer je nova zvijezda među citrusima!

Vrsta limuna pod nazivom “mejer” potječe iz Kine, gdje se najčešće uzgaja kao ukrasno drvo. U SAD ga je donio agronom Frank Meyer 1908. godine, a po njemu je ova vrsta limuna i dobila ime.

Iz Amerike se limun meyer limun proširio iu Europu.

Vjeruje se da je limun meyer nastao križanjem limuna i mandarine ili obične naranče.

Drvo ovog slatkog limuna dostiže 2 do 3 metara u visinu, a obično mu treba oko četiri godine da iz sjemenke izraste u drvo. Plod je okruglast, tamnije žutonarandžaste boje i sadrži do 10 sjemenki po plodu. Limun “mejer” ima slatkast, manje kiselkasti okus i mirisnu, jestivu koru.

Prvo i najvažnije u uzgoju ovog citrusa je pronaći pravo mjesto za njega. Drvo “Meyera” jeste relativno otporno, ali ne podnosi niske temerature i najbolje uspijeva u toplim klimatskim uvjetima.

Bez obzira na to je li u saksiji (u našim uvjetima) ili je zasađeno u zemlju, drvo ovog limuna zahtijeva najmanje šest sati sunčeve svjetlosti. Ljeti mora obavezno biti vani, na svježem zraku, dok ih tijekom zime treba unijeti u zatvorenu svjetlu prostoriju (najbolje na ostakljeni balkon), gdje se temperatura ne spušta ispod 10 ° C. Uslijed nedostatka svjetlosti biljka može odbaciti listove, pa je ogoljele grane potrebno skratiti, kako bi iz istih početkom proljeća potjerali mladi izdanci.

Zalijevajte biljku svakoga drugog dana, tako da zemlja uvijek bude vlažna.

Najbolje je da saksiju stavite na tacnu punu šljunka, to će omogućiti drenažu a također će pomoći što se tiče vlažnosti. Drvo limuna ne voli suhu klimu. Prskajte lišće vodom par puta tjedno. Tijekom ljetnih vrućina, zalijevajte ih češće, jer zahtijevaju velike količine vode, posebice u razdoblju vegetacije od travnja do kraja rujna.

Za maksimalan prinos gnojite biljku u kasnu zimu i rano proljeće.

Limun “mejer” je popularan i kao ukrasno drvo zbog svoje kompaktne forme, čvrstoće i produktivnosti. Vrlo je dekorativno i pogodno za uzgoj u loncima.
Izvor:lisa

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.