Kako zaljubljenost utječe na naš organizam?

Autor Datum 19/09/2016

Da li ste se ikada tako ludo zaljubili da ste bili slijepi, bez koncentracije i ponekad blesavi? Znanstvenici objašnjavaju zašto se tako ponašamo.
kako-zaljubljenost-utjece-na-nas-organizam
1. Sigurno znate onu uzrečicu da nas ljubav čima pomalo glupima. Ipak, ne radi se o tome da gubimo pamet već zbog zaljubljenosti nismo fokusirani na sve drugo što trenutno radimo u životu. Kada se zaljubimo teško nam je da se koncentriraju se na druge obveze jer većinu vremena razmišljamo o osobi koja je ušla u naš život, objašnjavaju znanstvenici.

2. Ljubav nas čini pozitivniji i sretnijima.

Da, znanstvenici su to dokazali uz pomoć snimaka magnetske rezonance koje pokazuju da se tada uključuju dijelovi mozga koji, na primjer, reagiraju kada ovisnici uzimaju narkotike i super se osjećaju. Zaljubljenost donosi osjećaj euforije, kao da smo na vrhu na svijeta i ne postoje nepremostive prepreke, objašnjavaju stručnjaci.

3. Još jedno otkriće je da nas zaljubljenost čini otpornijima na bol. Istraživanje na Sveučilištu Stanford pokazalo je da se zbog tog lijepog osjećaja u mozgu uključuju područja koja inače stimuliraju i lijekovi protiv bolova. Čak i držanje za ruke s voljenom osobom može ublažiti bol.

4. Ni veliki mačo frajeri ne mogu izbjeći neke posljedice zaljubljenosti, a jedna od njih je sporije hodanje. Istraživanja pokazuju da muškarci usporavaju korak tako da bi bili uz svoju partnericu i prilagodili joj ritam.

5. Jedna od najromantičnijih saznanja sigurno je ovo: zaljubljeni parovi toliko osjećaju jedno drugo da srca počinju im kucaju istim ritmom.

6. Mijenja se i ton glasa kod razgovora. Žene tako nesvjesno povisuju svoj glas kako bi bile ženstvenije i privlačnije partneru.

7. Ljubav nas čini slijepima, to smo već čuli. Evo zašto: kada nas netko potpuno očara to ima veliki intenzitet, čak toliko da nam inače jako atraktivne osobe više tako ne izgledaju.

8. Ljubav nas čini i hrabrijima. Studije su pokazale da smo na krilima ljubavi spremniji da se uhvatimo u koštac s nekim opasnim i rizičnim situacijama, i to gledamo kao vrlo romantično ponašanje.

9. Zaljubljenost možemo vidjeti iu čovjekovim očima jer je dokazano da imamo “veći pogled” odnosno raširenije zjenice kad volimo.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.