Kako zamrznuti maline i kupine?

Sočne crvene maline i slasne kupine obogaćuju poslastice, a njihov blago kiselkast okus daje slatkišima posebnu draž. U ovom osvježavajućem ukusu možete uživati i kada prođe sezona malina i kupina, pa je zato potrebno da ih pripremite za zamrzavanje na najbolji mogući način.

Odaberite maline i kupine koje su dobro sazrele, a izbjegavajte plodove koji su oštećeni ili previše meki. Prije zamrzavanja najprije odstranite sve voćkice koje su drugačije boje, nezrele ili su počele se buđa.

Voće operite hladnom vodom u rupičastoj posudi i dobro ocijedite i osušite.

Maline ili kupine stavite na pleh i to u jednoj razini. Stavite u zamrzivač na jedan dan da se zamrznu. Voće zatim izvadite iz zamrzivača i prebacite u vrećice za zamrzavanje ili u posude. Na ovaj način ćete dobiti zamrznute posebne voćkice. Kada voće šrtava u vrećice, vodite računa da iz ambalaže izbacite što više zraka. Ovako zamrznute voćke možete upotrijebiti uroku od šest mjeseci.

Zamrzavanje sa šećerom

Voće zamrznuto sa šećerom ima duži rok trajanja, a maline i kupine duže zadržavaju svoju boju. Na kilogram voća ide otprilike 150 grama šećera. Dobro promiješajte voće i šećer, vodeći računa da ne izgnječite voćke. Stavite sve u kesu, zalijepite naljepnicu s opisom sadržaja vrećice i datumom pakiranja. Zamrznite ušećereno voće i iskoristite u roku od 9 do 12 mjeseci.
Izvor:b92