Kakve greške najčešće prave iskusni, a kakve vozači početnici?

Nema savršenog čoveka, pa ni savršenog vozača, ali postoje veoma opasne greške koje prave kako početnici, tako i oni iskusni u vožnji. Bilo da je auto škola iza Vas i da ste tek dobili vozačku dozvolu ili istu imate već godinama, a pogotovo ako tek treba da počnete sa časovima vožnje, bilo bi dobro da se upoznate sa tim gde svi najčešće greše.
kakve-zene-prave-vozaci-pocetnici-a-kakve-iskusni

Nedopustive greške iskusnih vozača

Iako se možda na prvi pogled čini neverovatno, instruktori auto škola koji najviše vremena provode na ulicama slažu se da je ponašanje u saobraćaju na niskom nivou, te da naročito iskusni vozači i najčešće krše propise.

Jedan od, svakako veoma opasnih i nedopustivih, jeste nepuštanje pešaka da pređu ulicu na pešačkom prelazu (tamo gde nema semafora). Vozači kao da zaboravljaju da ovom prilikom pešak ima prednost, te uopšte ne registruju pešačke prelaze. To može biti i posebno nezgodno ukoliko se prelaz nalazi u blizini stanice gradskog prevoza, jer se neretko dešava da se pešak ne vidi od parkiranog vozila.

Prolasci na žuto i konstantno kršenje propisane brzine sledeća su opasnost u koju i sebe, a i druge, dovode veoma iskusni vozači. Smatra se da bi se broj blažih saobraćajnih nesreća prepolovio ako bi se u gradu poštovale propisane brzine, kao i žuta boja semafora.

Takođe, nepoštovanje razdaljine između vozila, koja stvara iluziju bržeg kretanja, još jedan je uzročnik blažih gradskih nesreća, koje svakako nisu opasne, ali mogu biti itekako „zahtevne“ po novčanik. Takav trošak Vam sigurno nije potreban, te vodite računa o razdaljini. Tih pet ili deset centimetara sigurno Vas neće posebno ubrzati, a mogu dovesti i do lančanog sudara u gužvi.

Greške koje podjednako prave i jedni i drugi

I iskusni i vozači početnici neretko prave greške kada je održavanje automobila u pitanju. Iako se svakako ne podrazumeva da će Vas auto škola naučiti kako da sami održavate automobil – što je i apsurdno, jer za to postoje mehaničari – morate redovno obavljati veliki i mali servis svojih kola.

Mnogi vozači to ne čine i rizikuju velike i skupe kvarove, umesto da konstantno obavljaju pregled i zamenu delova svog vozila, kako bi im isto što duže trajalo, bez obzira na to imaju li nameru da ga i dalje voze ili će ga kasnije prodati.

Greške koje najviše prave vozači početnici

Jedna od glavnih grešaka koju prave početnici u vožnji jeste kočenje, i to im se mžda i najviše zamera. Naime, svaka auto škola će obučiti svog polaznika pravilima i samoj vožnji, ali se neće svaka auto škola potruditi i da svog klijenta nauči snalaženju u opasnoj situaciji. Upravo zato se dešava da vozač početnik ne pritisne kočnicu dovoljno jako onda kada je trenutak veoma opasan, kao i da vozi u neodgovarajućoj i neudobnoj obući.

Istovremeno, kako su vozači početnici često veoma mladi, to se neretko dešava da voze dok im ne zasija lampica za prazan rezervoar. Vožnja sa minimumo goriva može biti veoma štetna po motor, koji tako uvlači svu prljavštinu sa dna rezervoara, te se preporučuje da u ovu situaciju dolazite što ređe, ako želite da sačuvate svoj automobil.