Kamilica i maslinovo ulje – Prirodan losion za kožu

Autor Datum 19/04/2018

Kamilica je poznata zbog svog superiornog umirujućeg efekta. Iako je najčešće poznata kao sastojak umirujućih čajeva, također se naširoko koristi i za smirivanje iritirane kože. Maslinovo ulje se koristi stoljećima kao ovlaživač. Daje koži osjećaj glatkoće i elastičnosti.

Mješavina ova dva sastojka, predstavlja vrlo učinkovit način za liječenje suhe i nadražene kože. Jer, ova smjesa je napravljena sa svim prirodnim sastojcima, tako da je sigurno možete koristiti onoliko često koliko želite, a također je sigurna i za djecu i bebe.

Stvari koje vam trebaju:

  • 1 čaša cvijeća kamilice
  • 1 čaša maslinovog ulja
  • Gaza ili kuhinjski ručnik
  • Tegla
  • 60g pčelinjeg voska
  • Lonac

1. Sipati 2 šalice maslinovog ulja u lonac. Dodati 1 šalicu kamilice. Ringlu na štednjaku treba podesiti na najnižu temperaturu, samo da bude toplo ulje, ali ne i kuhati cvijeće. Neka cvijeće odstoji u maslinovom ulju oko 1 sat, sve dok ne postane mekano i upije ulje.

2. Koristeći sito ili gazu, procijedite maslinovo ulje u teglu. Nježno iscijedite višak ulja iz cvjetova kamilice u teglu. Možete ostaviti cvijeće u hladnjak i kasnije ga primijeniti na opekline, ogrebotine i osip.

3. Očistite lonac od preostalog ulja. Prebacite teglu u šerpu i dodajte vode, otprilike da voda dođe do polovice staklenke. Zagrijte vodu na umjerenoj vatri dok mjehurići ne počnu se formiraju na dnu, a zatim smanjite na nisku temperaturu. Treba povećati temperaturu za ulje dovoljno da može se otopi vosak, a ne više. Možete testirati tako što ćete dodati mali komad voska provjeriti da li se topi.

4. Polako dodajte pčelinji vosak, dok ne dodati oko 60 grama ukupno. Losion treba i dalje izgleda kao tekućina. Budite sigurni da polako miješate, kao i da temeljito kombinirati sastojke. Ovo je osnovni recept. Da bi testirali gustoću, umočite žlicu u losion i stavite je u hladnjak nekoliko minuta dok se ne stvrdne. Ako želite čvršći losion, dodajte još pčelinjeg voska.

5. Kada postignete željenu gustoću, pažljivo izvadite teglu od tople vode, i ostavite da se ohladi. Trebalo bi da se losion stvrdne u roku od samo nekoliko minuta. Izbjegavajte stavljanje poklopca na losion dok se ne ohladi na sobnoj temperaturi, jer to može dovesti do kondenzacije, što može dovesti do stezanja.

Savjeti i upozorenja

* Ovaj losion može se otopi i stvrdne, ovisno o temperaturi na kojoj se nalazi. To se lako rješava kada se ostavi na sobnoj temperaturi.
* Kamilica je poznata po izazivanju alergije kod nekih ljudi od ambrozije i drugih supstanci.
Izvor:onaportal.com

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.