Kamilica – za smirenje, liječenje rana i iskašljavanje

Kamilica stoljećima zauzima značajno mjesto u tradicionalnoj medicini, zbog izuzetnih ljekovitih sastojaka, jedna je od biljka koje su najviše proučavane.

Cvjeta u travnju i svibnju, bere se 20-ak dana pošto procvjeta i počne se otvara, po suhom i vedrom vremenu.

Ako bijeli cvjetovi počnu padati, znači da je precvetala i nije više tako kvalitetna. Najljekovitija je ako ima 0,3 do 1,5 posto eteričnog ulja, osnovnog sastojka za spravljanje različitih preparata.

Ova biljka, prije svega, djeluje protuupalno kod otoka šake i stopala, zapaljenja zgloba, groznice, kao i crvenila kože izazvane ultravioletnim zračenjem. Posjeduje ljekovite sastojke matricin, hamazulen, bisabolol, dok je najsnažniji protuupalni agens, kortikosteroid prednisolon.

Njeno antimikrobno djelovanje je dokazano, s tim da su mikroorganizmi otporni čak i na čisto eterično ulje, a drugi osjetljivi na vrlo male koncentracije. Ekstrakti kamilice imaju umjereno bakteriostatsko dejestvo na pojedine stafilokoke, bacile, kao i crijevnu ešerihiju koli. Da bi se postigao bolji efekt, u preparate se stavljaju veće koncentracije određenih sastojaka, što je vrlo značajno u liječenju dermatofita i kandida, koje najčešće izazivaju mikozu kože, noktiju i sluznica.

Sprečava pojavu čira na želucu i tankom crijevu, posebno ako je uzrokovan stresom, lijekovima i alkoholom.

Smiruje živce

Šalica čaja djeluje kao blagi sedativ. Eterično ulje i drugi sastojci imaju široku primjenu u spravljanju mnogih ljekovitih i medicinsko-kozmetičkih preparata. Čajevi, kupke, tinkture, gelovi, kreme, često se preporučuju kao dopunska terapija.

Za rane i opekline

Oblozi od kamilice ubrzavaju zarastanje rana, ogrebotina, opekotina i infekcija kože i sluznice. Topli ili hladni koriste se i za ispiranje inficiranih područja. Koriste se tako, što se višeslojna gaza umoči u čaj od ove biljke, stavi na problematično mjesto i mijenja na 15 minuta. Tako se čisti rana i ublažava upalu i svrbež.

Lakše iskašljavanje

Čaj uspješno rastvara bronhijalni sekret i olakšava iskašljavanje, a pozitivno djeluje i na živčani sustav, preporučuje se kod uznemirenja i nesanice. Lijekovi iz skupine mukolitik su pomoćna ljekovita sredstva, bazirana na sastojcima iz kamilice.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.