Kinoa – najzdravija namirnica na planeti

Mada je počela da se uzgaja još prije tri tisuće godina u području Anda, kinoa je namirnica koja će tek sada doživjeti svojih pet minuta slave. Zanimljivo je da se kinoa smatra jednom od najzdravijih namirnica svih vremena.

Kinoa je namirnica koja se kuha i konzumira poput žitarica.

Ipak, ona nije žitarica, već je više srodna špinatu, blitvi i repi. Dio koji se jede podrazumijeva sjemenje koje se kuha poput riže i nema glutena.

Ova namirnica je posebno zdrava jer predstavlja jedinstven izvor proterina, točnije sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, za razliku od drugih žitarica koje sadrže najviše tri. pa je nazivaju kompletnim izvorom bjelančevina. Interesantno je da sadrži recimo više kalcija od mlijeka i više proteina od mesa.

Bolivijski poljoprivrednici tvrde da nikada nisu bolesni, jer konzumiraju kinou od koje prave kruh, alkoholno piće koje “vraća snagu”, juhe i kolače. Zrno ove biljke sadrži 12 posto bjelančevina, pet posto masti,63 posto ugljikohidrata. Sadrži i dragocjene vitamine, među kojima su posebno važni B 1, B 2 i E. Zbog raznolikog mineralnog sastava, gdje je najupečatljivije željezo i fosfor, kinoa se smatra super namirnicom.

Od više vrsta najkomercijalnije su bijela, crvena i crna kinoa.

Iako se ubraja u zrnatu hranu koja potječe od trava, kinoa botanički pripada obitelji špinata. Zdjelica kuhane kinoe daje oko 160 kalorija koje potječu od ugljikohidrata i kvalitetnih bjelančevina, bogate vrijednim sastojcima lizinom i metioninom. Zanimljivo je da sadrži i albumin, protein koji se primarno dobiva iz bjelanca.

Za kuhanje kinoe potrebno je daleko manje vremena nego za druge žitarice. Skuha se za 15 minuta, ali važno je dobro je oprati da bi se otklonili saponini koji se nalaze u vanjskoj opni. Može jesti i hladna i topla, a lijepo se kombinira s povrćem u salati ili kao tijesto u juhi.
Izvor:onaportal