Kiseli kupus savršena hrana i lijek

Bogatstvo kalcija, željeza, magnezija, sumpora i bakra, čini kiseli kupus vrlo korisnom namirnicom po naše zdravlje.
kisali-kupus-savrsena-hrana-i-lijek
Kupus je jedna od rijetkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gdje je čovjek uspio poboljšati odnosno da joj poveća nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja.

Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan cobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla (npr. u pršuti). Iz tog razloga kiseli kupus je za vegetarijance neizostavna prehrambena namirnica.

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može slobodno mjeriti s limunom i narančom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C). Pored toga, kiseli kupus krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kojeg bjelančevine uopće ne bi bile iskorištene.

Također, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za staničnu energiju, cjelokupni metabolizam, izmjenu tvari u mozgu.

Rasol

Kod nas je poznato da je rasol poznati napitak koji se udomaćio kao lijek za sve tegobe vezane za probavni trakt te kao narodni lijek za smanjenje oteklina na zglobovima.

Međutim, malo je poznato da je sok od sirovog kupusa bogat ne samo vitaminom C, već i ljekoviti napitak širokog spektra. Naime, eksperimentalno je dokazano da se sokom od svježeg kupusa uspješno liječi čir na želucu i upala debelog crijeva. Sok od svježeg kupusa potiče izmjenu tvari u stanicama i povoljno djeluje na sluznicu crijeva. Pomiješan sa sokom od mrkve i repe, rasol, je odličan napitak za osobe koje imaju manjak kalcijuma.Takođe se preporuča ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

Ljekovita svojstva:

Kiseli kupus, ne samo da ima izuzetna nutritivna već i ljekovita svojstva poput:

1. poboljšava raspoloženje
2. organizam čini otpornim na stres
3. aktivira izmjenu tvari u mozgu
4. pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca
5. stimulira rad stanica i djeluje pomlađujući
6. pomaže kod izgradnje kostiju
7.regulise i smanjuje količinu masnih tvari i kolesterola u krvi
8. jača imunitet i povećava snagu mišića
9. doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.