Kiseli kupus – štiti od raka i jača imunitet

Kiseli kupus je osnova omiljenih jela, poput sarme i podvarka i koristi se kao dodatak glavnom jelu. Zbog svog ljekovitog sastava, kiseli kupus zaslužuje počasno mjesto na našoj trpezi.
kiseli-kupus-stiti-od-raka-i-jaca-imunitet
Ovo su samo neka ljekovita svojstva omiljene zimnice.

Prirodni probiotik

Proces kiseljnja kupusa daje ovom povrću probiotička svojstva. U procesu fermentacije sudjeluje mnogo zdravih bakterija koje povljno utječu na probavu. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje nakon uzimanja antibiotika, kako bi se obnovila crijevna flora.

Odličan izvor vitamina C

O tome koliko je ovo povrće zdravo svjedoči podatak da su kiseli kupus pomorci nosili kada su išli na duge plovidbe zbog prevencije pojave skorbuta, bolesti koja nastaje uslijed dugotrajnog nedostatka vitamina C.

Djeluje preventivno na pojavu raka

Vjerojatno znate da su brokula, kupus i cvjetača odlična hrana za prevenciju raka. Međutim, jedna finska studija je pokazala da kiseli kupus bolje štiti organizam od raka od sirovog kupusa. To je zbog toga što se tijekom procesa kiseljenja stvaraju Izotiocijanati koji imaju antikancerogeno djelovanje. Također, glukozinolati u kiselom kupusu pomažu aktiviranje prirodnih antioksidantnih enzima kod ljudi, dok flavonoidi štite zidove arterija od oštećenja.

Jača kosti

Visok sadržaj minerala u kiselom kupusu čine ga odličnim za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoze. Pored toga, sadrži i dosta vitamina K koji je također značajan za zdravlje kostiju jer proizvodi proteine koji reguliraju mineralizaciju kostiju.

Za zdravo srce

Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu čine ga odličnom namirnicom za pravilnu probavu, ali i zdravlje srca i mozga. Vlakna pomažu reguliranje razine lošeg kolesterola, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.
Izvor:stvarukusa