Kofein, šećer i bijelo brašno mogu biti loši po zdravlje

Kofein, šećer i bijelo brašno mogu negativno djelovati na zdravlje metabolizma i mozga. Preporučujemo da ih eliminirate iz prehrane putem detoksikacije. To će vam pomoći izbjeći neke simptome i početi se osjećati bolje. Slijedite sljedeće korake kako biste ih izbacili iz prehrane na što bezbolniji način.
brasno na zdravlje

Kako eliminirati kofein?

Ako pijete kavu godinama, morate napraviti pauzu od nekoliko dana. Spriječite nastanak neugodnih simptoma sljedeći ove korake.

Počnite tijekom vikenda

Od kave se želite odvikavati u dane kada ste slobodni, i kada možete spavati i odmarati koliko želite. Pripremite se na pojačan osjećaj umora jer se tijelo navikava na funkcioniranje bez kofeina.

Smanjite unos kave

Tijekom prva 3 dana u tjednu smanjite unos kofeina. To znači da, ako se inače pili 4 šalice kave dnevno, počnete piti 2. Na ovaj način ćete tijelu omogućiti da se postepeno odvikava od kofeina i uči funkcionirati bez njega.

Pijte zeleni čaj

Sljedeća 4 dana pijte zeleni čaj. Možete nastaviti piti zeleni čaj i tijekom ostalih dana jer ima odlične prednosti za zdravlje, a potiče i mršavljenje. Bilo bi dobro kada bi ispijanje zelenog čaja postao vaš jutarnji ritual.

Uzimajte vitamin C

Tijekom procesa odvikavanja od kofeina, počnite uzimati 1000-2000 miligrama vitamina C. Vitamin C će potaknuti detoksikaciju.

Pijte puno vode

Dnevno treba piti 6-8 čaša vode. Ovu količinu pijte bez obzira na to jeste li prestali unositi kofein ili ne. Voda će pomoći u prevenciji glavobolja i zavora, a istovremeno pospješiti uklanjanje toksina iz tijela.

Kako eliminirati šećer i bijelo brašno?

Eliminacija šećera može biti težak proces jer šećer izaziva ovisnost. Fizička žudnja za šećerom će se brzo javiti nakon što ga prestanete konzumirati.

Počnite s eliminacijom šećera na isti dan kada ste započeli s eliminacijom kofeina ili barem smanjite unos šećera za pola.

Unosite dobre proteine, masti i ugljikohidrate. Dobre masti su riba, maslinovo ulje, sjemenke, orašasti plodovi i avokado. Dobri ugljikohidrati su mahunarke, povrće, žitarice i voće. Dobri proteini su riba, jaja, nemasna perad, orašasti plodovi, soja, žitarice i mahunarke.

Nemojte u potpunosti prestati konzumirati masti. Svakodnevno konzumirajte maslinovo ulje, orašaste plodove, sjemenke i avokado. To su dobre masti i one ne debljaju.

Jedite svaka 3 sata. Grickajte orašaste plodove ili poput bademi, orasi ili sjemenke bundeve. Jedna porcija je 10-12 orašastih plodova.

Pijte najmanje 6-8 čaša vode dnevno.

Kako ublažiti simptome nelagodne?

Nažalost, možete očekivati da će ove promjene izazvati neke simptome. To mogu biti:

loš zadah
zatvor
osjećaj kao da ćete se prehladiti
glavobolja
povećan apetit
svrbež kože
mučnina
neugodan miris tijela
poteškoće sa spavanjem.

Ovi simptomi su zapravo dobar znak. Oni znače da je tijelo počelo eliminirati toksine i otpad koji su se nakupljali godinama.

Oni, koji konzumiraju više kofeina, alkohola ili šećera, kao i oni koji pate od alergija na neke namirnice, mogu imati izraženije simptome. Simptomi uglavnom prestaju unutar 2-4 dana.

Što možete učiniti ako simptomi postanu nepodnošljivi?

Pijte 6-8 čaša vode dnevno.
Ako ste umorni, priuštite sebi više sna.
Počnite svakodnevno vježbati.
Grickajte zdrave grickalice.
Ako imate problema s probavom, pijte čaj od đumbira ili peperminta.
Ako imate problema sa spavanjem, uzmite 500mg kalcija s 250mg magnezija prije odlaska u krevet.
Izvor:centarzdravlja