Koja mjesta trebate posjetiti u Beogradu?

Autor Datum 12/09/2018

Na pitanje šta posetiti u Beogradu, dobićete odgovor u bilo kom turističkom vodiču. Gototo uvek je reč o istim lokalitetima, gde priča počinje sa Kalemegdanom, Skadarlijom, Knez Mihajlovom ulicom, itd. Reč je o komercijalnim mestima, koja privlače pažnju svakog turiste.

Beograd -Kalemegdan

Beograd -Kalemegdan

Ipak, to nije karakteristika samo Beograda, nego i bilo koje druge evropske metropole. Bez sumnje, ta mesta predstavljaju nešto što stvarno treba videti. Naravno, mnogo toga ostaje izvan tog okvira. U ovom tekstu upravo želimo da vam preporučimo neka „neuobičajena“ mesta, kako biste videli i zanimljivu stranu Beograda.
Reč je o atipičnom obilasku srpske prestonice i nešto što nećete naći u turističkom vodiču. Zavisno od toga da li volite sport, noćni život, istoriju, arheologiju ili ste posvećeni veri, razlikuju se i mesta koja trebate da posetite.

Noćni život

Beograd je poznat po noćnom životu i njegovi ljubitelji bi iz tog razloga trebali da ga posete. Ovde će naći jako zanimljiv sadržaj, u vidu poznatih splavova na Savi, noćnih klubova, kafana od Skadarlije preko Gardoša do Ibarske magistrale, i diskoteka. Raznovrsno i za svakog ponešto. Ova mesta će vam omogućiti provod do sitnih sati. Pri tom ćete uživati u lepom i mladom svetu i lepoj muzici.

Sport

Za ljubitelje sporta i adrenalina, preporučujemo fudbalske i košarkaške utakmice Crvene Zvezde i Partizana. Posebno su zanimljive košarkaške utakmice u Pioniru, u okviru Evrolige, gde Zvezdini i Partizanovi navijači ostavljaju upečatljiv doživljaj gromoglasnim navijanjem.
Fudbalski derbi je pravi spektakl, gde možete videti navijače, igrače i trenere u jednoj divljoj izvedbi fudbala.
Jedan potpuno drugačiji doživljaj od navedenog, a opet po sebi poseban, jeste teniski meč reprezentacije Srbije u Kombank areni. Ako ste ljubitelj sportskih egzibicija, možete u Kovilovu da pucate na glinene golubove.

Crkve i manastiri

Iako sve više poprima obeležje modernog grada, Beograd je u stvari stari grad pun istorije i religioznosti, o čemu svedoči i veliki broj crkava i manastira u njemu. U crkvama ispunjenih mirom i tišinom, izolovanih od gradske buke, možete naći mir i spokojstvo. Zato vam preporučujemo da posetite nedeljnu liturgiju u nekoj crkvi ili manastiru i da obiđete Hram Svetog Save i Crkvu Svetog Save nedaleko od Hrama, Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice, Crkvu Ružicu, Crkvu Svete Petke, Rusku crkvu, itd. Ljubitelji verskog turizma biće oduševljeni ovim zdanjima i mnogim detaljima, kao što su čudotvorni izvori i ikone raznih svetaca.

Muzeji

Za one koji vole da obilaze zdanja koja su puna istorije i koja mnogo toga govore o srpskom narodu, kao i arheološka nalazišta, preporučujemo da obiđu Rimski bunar na Kalemegdanu, Etnografski muzej, Muzej Nikole Tesle, Kuću cveća i Muzej 25. maj, Preistorijsko seo Vinča, kao i Beli dvor na Dedinju. Sem Kalemegdana, koji je otvoren za posetioce non-stop, ostali su zatvorenog tipa. Ako hoćete da saznate nešto o precima srpskog naroda, posetite Etnografski muzej.
Naravno, van ovog okvira koji smo ponudili, ima još mnogo toga zanimljivog, počevši od Ade Ciganlije i Avalskog tornja, preko Gardoša i ušća Dunava i Save, do pecanja sa alasima u Zemunu, izleta na Kosmaj i pečenja kod Tome i Rade. I naravno, još mnogo toga.
Na vama je da samo krenete put Beograda, a za smeštaj ne brinite, jer ima puno apartmana u Beogradu. Tu je i veliki broj sajtova za pregled beogradskih apartmana, koji će vam mnogo pomoći. Imate mogućnost da izaberete apartman blizu najvažnijih atrakcija u Beogradu. Bićete iznenađeni koliko su beogradski apartmani povoljni, a pri tom nude sve što i hotelski smeštaj. Pored odličnog enterijera, karakteriše ih domaćinska usluga i atmosfera. Za koji god da se apartman u Beogradu odlučite, nećete pogrešiti, jer svi oni nastoje da se u njima osećate kao kod svoje kuće. Osnovni moto je da se boravak turistima učini što prijatnijim i prisnijim.
Dođite u Beograd, kako biste dobili odgovor na pitanje zašto je najuzbudljiviji grad Jugoistočne Evrope.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.