Koje boje za zidove su u trendu?

Autor Datum 14/09/2018

Bela je odavno izgubila na aktuelnosti, dok jarke boje za zidove sve više zamenjuju neobične i neočekivane nijanse u svim domovima i poslovnim prostorima. Neke od njih posebno su atraktivne zbog utiska svežine koji odaju, dok su određeni tonovi trendi jer predstavljaju savršenu pozadinu za upečatljive detalje. Od izuzetne važnosti je da se boje za zidove uklope u lične afinitete i namenu prostorije, te i među narednim, najmodernijim nijansama, treba birati one po sopstvenom ukusu. Takođe, ukoliko renovirate, vodite računa da se izabrane boje za zidove uklope sa nameštajem i ostalim enterijerskim elementima.

Boje zidova

Boje zidova

Ledena plavo-siva

Nijansa ove boje za zidove podseća na boju mora ispod oblačnog neba, a kako se u prirodi može naći u britanskom gradiću Stifki, po njemu je i dobila ime kao „stifki“ nijansa plave. Kako je ovaj ton čist i hladan, on predstavlja savršenu pozadinu za malo toplije detalje, poput crvene ili ljubičaste. Ipak, „stifki“ nijansa plave boje za zidove najbolje se slaže sa belom, te svi oni u čijem domu ili poslovnom prostoru dominira beli nameštaj, beli lusteri i lampe, mogu smatrati da su pronašli svoj idealni ton. Kako je ova nijansa odlična za koncentraciju i odaje osećaj čistoće, dobra je podjednako i za radne sobe i kupatila.

Nijanse tamno-sive boje za zidove

Siva je postala glavni hit u uređenju enterijera, a njene nijanse najmodernije boje za zidove u poslednje dve godine. Pogodna i zato što može ofarbati čitavu prostoriju, a i kao podloga gotovo svim mogućim bojama, siva je zasluženo dobila mesto kraljice enterijerskih tonova. Najpoznatija i najkorišćenija nijansa sive boje za zidove jeste nešto tamniji ton, koji je odlična pozadina kako za crno-bele, tako i detalje u jarkim bojama, poput crvene ili žute. Ona se dobro slaže i sa belim i bež nameštajem, a za elegantan izgled prostorije odlična je kombinacija ove boje za zidove i ljubičaste ili jarke zelene.

Svetlo-zeleni, bež i braon tonovi

Pomenuta svetlo-zelena gotovo da nikada ne izlazi iz mode, a aktuelne boje za zidove su one u nešto drečavijim nijansama, koje podsećaju na prirodu, te unose svežinu u svaki prostor. Zato su ovakvi tonovi idealni kako za kupatila, tako i za dečje sobe, jer utiču na koncentraciju i kreativnost, ili na površini samo jednog zida u dnevnoj sobi, kao upečatljiv detalj. Ovim tonovima pridružuju se bezvremenske bež boje za zidove, koje se manje prljaju od bele, neutralne su i čine odličnu pozadinu u svakom enterijeru. Posebno su pogodne za dnevne sobe čiji je nameštaj u tamnijoj braon ili crnoj boji, kao i za spavaće sobe gde se mogu kombinovati sa čitavim spektrom pastelnih nijansi. Kako je izuzetno važno da prilikom izbora boje za zidove ne dođe do greške, to bež predstavlja uvek provereno rešenje. Topli braon tonovi su takođe zanimljivi, ali je njih sigurnije birati samo za jedan zid i kombinovati isključivo sa tamnijim bež tonovima ili se, ukoliko se odlučuje za braon kao osnovu boje za zidove u čitavom prostoru, treba rešiti za što svetlije nijanse koje gotovo da naginju ka sivoj, što hladnije i neutralnije, kako bi se uz njih uklopili ostali elementi.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.