Koje visoke potpetice treba izbjegavati jer štete zdravlju

Autor Datum 18/07/2018

Visoke potpetice su vrlo lijepe, ali također i dosta štetne za zdravlje žene. „Za modu treba trpiti“ je jedna od najčešćih izreka kod žena, ali da li je to stvarno tako? U ovom članku ćemo sa vama podijeliti koje štikle vam najbolje odgovaraju, koje najbolje idu uz vaš životni stil i koliko dugo je prihvatljivo nositi štikle?

Najgora obuća za ženu!

U nekoliko posljednjih studija ortopeda iz New York-a dobili smo informacije da su za žene najgore štikle sa vrlo tankom potpeticom, poznato zvana „igla“ peta. Zbog tako tanke štigle pritisak na nožne prste je ogroman, što šteti potpunom držanju. Također koljena i kukovi su nageti ka naprijed , što šteti držanju i smanjuje stabilnost. Također ove štikle štete položaju leđa i općem stanju nogu. Ovakve štikle štete posebno donjem dijelu leđa i nožnim člancima.

Popularne „platforme“ također imaju svoje nedostatke iako su dosta udobnije od „igla“ štikli. Mnogi dizajneri ovakvih cipela će reći da je težina ravnomjerno raspoređena duž čitavog stopala, ali to nije u potpunosti tačno. Kao i u slučaju tankih štikli najveća količina pritiska je na području prstiju, iako se kod platformi težina koja djeluje na petu je dosta umanjena. Štikle sa platformom uzrokuju bolove u člancima, donjem dijelu leđa i prstima.

Popularne čizme zvane „gležnjače“ su do sada najbolja opcija, ali i one imaju svoje nedostatke. Studije su pokazale da oko 25% od ukupne težine tijela pada na područje oko prstiju kada nosite štikle, što podrazumijeva što vam je veća težina to je pritisak veći i veće je dijelovanje. „Balerinke“ ili ravne cipelice su vrlo popularne, jer mogu biti nošene i za poslovne prilike i za casual dane. Iako su često vrlo udobne i nemaju nikakvu visinu na peti (potpeticu) one također uzrokuju neke probleme jer ne daju potporu člancima. Ovo može uzrokovati bol u prednjem dijelu stopala, zapaljenje ili bolove u petama.

Konačno, tenisice ili patike su najbolja opcija za nošenje. Osim što su vrlo udobne daju najbolju potporu stopalima i položaj stopala je idealan. Međutim ako se nose često i u dogum vremenskom periodu mogu načiniti žuljeve, tako da je izbor čarapa vrlo važan.

Više informacija o neželjenim efektima nošenja štikli!

Statistike su pokazale da žene pate od problema sa stopalima četiri puta više nego muškarci. Ovo je uglavnom povezano sa obučom koju žene nose, posebno cipelama sa potpeticom. Kada stavite golu nogu na zemlju oko 43% vaše težine je izdržavano na prednjem dijelu stopala, a na petama je preostalih 57%. Ako vam je štikla oko 4 cm, ovaj procenat se mjenja. Kada je štikla visoka 6 cm, većina pritiska je na nožnim prstima i to oko 75%. Ako je štikla 10 cm i viša, čak 90% pritiska je na prednjem dijelu stopala.

Ovo djeluje na nepravilan raspored težine tijela na stopalima, što je jedan od glavnih uzroka zašto žene češće imaju problema sa uganućem. Sve ovo uzrokuje brže trošenje energije i smanjenje čvrstoće stopala, kontrakcije u kretanju su smanjenje i brže se odvijaju što uzrokuje uranjene bolove. Kontrakcije u mišičima su također ubrzane što dovodi do uranjenih bolova u stopalima. Osim stopala tokom nošenja štikli veliki pritisak je i na koljenima jer se pritisak povaćava od stopala do koljena. Koljena se brže savijaju tokom kretanja u štiklama, jer je položaj tijela nepravilan. Lista problema koje uzrokuje nošenje štikli je ogromna, osim bolova koji se javljaju u donjem dijelu leđa, stopalima i koljenima, čitav položaj tijela je nepravilan što može uzrokovati probleme u čitavom tijelu. Nošenje štikli tokom čitavog dana osim što ostavlja posljedice po čitavom tijelu, uzrokuje žuljeve, stopala otiču i pritisak u prstima je veliki.

Kako spriječiti bol koji nastaje tokom nošenja cipela sa viskom potpeticom?

Sada kada znate sve neprijatnosti i problema koje nošenje štikli uzrokuje, podijelit ćemo sa vama nekoliko preventivnih mjera koje vam mogu olakšati ove probleme i neprijatnosti. Znamo da većina žena nikada neće odustati od nošenja štikli iako je mnogo nedostataka i problema koje one uzrokuju, jer osim što čine noge ljepšim i dužim, sve outfite naprave puno zanimljvijim i ljepšim. Štikle će uvijek biti u modi bez obzira na sve njihove nedostatke. Najbolji način nošenja štikli je da odaberete one sa platformom. Ukoliko volite visoke štikle opredijelite se za one koje imaju neku vrstu platforme, da bi pritisak koliko toliko bio umanjen. Najbolje „štikle“ ua nošenje su one od 2 cm, ne smiju biti više od 3 cm jer je kod njih pritisak na stopalu pravilno raspoređen, na 50%.

Ako cipele sa potpeticom ne nosite svaki dan, nego samo za specijalne prilike onda je negativni efekat gotovo nepostojeći. Ono što trebate izbjegavati je nošenje visokih potpetica svaki dan, veći dio dana kao na primjer na poslu. Ako vam posao zahtjeva nošenje štikli (elegantno oblačenje), onda je najbolje imati neki udoban par cipela ili papuča u torbi tako da možete odmarati nogu od nošenja štikli. Također na putu za posao možete nositi nešto udobno i pri vračanju kući. Kada dodjete na posao možete vrlo jednostavno obuti štikle. Ako imate radni stol koji ne pokazuje stopala, možete ih jednostavno skidati za vrijeme rada za stolom i nositi nešto mnogo komotnije, poput kućnih papuča. Kada morate nešto obaviti ili otići na sastanak jednostavno obujte štikle i niko neće ništa primjetiti.

Također je važno znati da što je štikla uža manje će naštetiti stopalu. Jer se kod takvih cipela stopalo ne kreće i manja je mogućnost oštećenja. Što se tiče materijala nakbolje opcija je koža, posebno vještačka koža jer neće doći do širenja cipele, što znači da se prsti neće kretati u cipeli i neće doći do oštećenja.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.