Koji cvijet pokloniti za Dan Zaljubljenih?

Mjesec veljača prije svega 14, rezerviran je za ljubav zbog Dana zaljubljenih koji se masovno slavi u svijetu. Voljenoj ženi muškrac najčešće poklanja cvijeće, opojan miris zumbula, raskošan buket crvenih ruža, amarilisa ili ljiljana može biti put do njenog srca, a svaki cvijet ima skriveno značenje.

Ruža za Valentinovo – Foto:Pixabay

Najviše simbolike ima ruža, posebno crvena, koja “izjavljuje” vatrenu i strasnu ljubav.

Bijela označava vječnu ljubav, nevinost i povjerenje, dok je kombinacija bijelih i crvenih simbol zajedništva. Ružičasta simbolizira savršenu sreću, nježnost i privrženost, a poručuje “veruj mi, molim te”. Pupoljci nježno ružičaste nijanse nagovještavaju prvu ljubav. Žute su znak prijateljstva, a samo jedna pokazuje ljubomore. Znanstveno je dokazano da ugodan miris ružinih latica skriva “tajnu”, tako što pomaže da se dogodi ljubav, jer sadrže aminokiselinu koja pospješuje lučenje endorfina, hormona sreće pa tako potiče najljepše emocije.

Lala je simbol ljepote, sjaja i uzburkanih osjećaja.

Crvene označavaju duboku ljubav, roza znače brižnost, ljubičaste dostojansvo, žute beznadežnu ljubav, dok bijele lale “mole” za oproštaj. Ljiljan predstavlja nevinost, netaknutu ljepotu i duhovnu ljubav. Ljubičasti se vezuje za sreću, a žuti za obmanu i laž.

Idealan poklon za voljenu osobu je orhideja, jer simbolizira posebnost, ljubav, ljepotu, romantiku, erotiku i želju za intimnošću. Crvena kamelija označava želju da ljubav bude uzvraćena. Mimoza je znak nježnih misli i osjećaje, poštovanje, sigurnosti i ljubaznosti, zlatno-žut cvijet je pokazatelj raskoši i moći. Crveni amarilis predstavlja najviša ljubavna osjećanja, a gerber u svakoj boji uvijek nosi istu poruku “moj život činiš ugodnijim”.

Anturijum crvene boje podsjeća na veliko srce i poklanja se ženi kojoj ono pripada. Ciklama je cvijet iskrenosti i pomirenja, azaleja je prva, a gardenija tajna ljubav, dok je mirišljavi jasmin odanost. Rajska ptica se poklanja neobičnim i očaravajućim osobama.

Svaka boja ima posebno značenje.

Crvena ima moć da čak i najskromnijem cvijetu podari energiju strastvene ljubavi i požude. Ljubičasta je simbol ponosa, uspjeha, dostojanstva i divljenja. Bijele latice mirisne gardenije ili zvončići đurđevka predstavljaju ljepotu, čistoću i nježnost. Tamnoplava boja irisa ili svetlopave nijanse hortenzije odišu smirenošću i vedrinom. Ružičaste nijanse su znak mladosti, nevinost i uživanja. Žuta budi osjećaj sreće, a buket žutog cvijeća simbolizira prijateljstvo i nove početke. Narančasta budi entuzijazam, toplinu i energiju, a buket u ovoj boji označava zadovoljstvo i samopouzdanje.