Koliko je povrća potrebno djeci?

Autor Datum 25/05/2018

Povrće je neizostavni dio jelovnika za djecu. Ipak, zbog opiranja određenim namirnicama, roditelji muku muče da ih na ovakav način prehrane privole. Imajući na umu da je povrće rudnik vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, neophodnih za njihov razvoj, stručnjaci savjetuju da roditelji svojim primjerom navedu mališane na zdravu prehranu.

To znači da bi mame i tate trebali svakodnevno jedu povrće pred djecom, uživaju dok grickaju svježu mrkvu, celer ili kuhani brokula.

Mališani vole preljeve, pa možete “maskirate” povrće u razne umake ili ga ubacite krišom u špagete. Isto tako, možete servirate u vidu grickalica, za to je idealna svježa mrkva isječena na tanke štapiće. Tko ima uvjete, može djeci dopustiti da zasade “svoje povrće”, ili da pomažu u branju jer će ga tako zavoljeti.

Ovisno o dobi, svakoga dana bi djeca trebala u organizam unesu određene količine povrća.

Za mališane od dvije do tri godine neophodna je šalica (2,5 dl) isjeckanog svježeg povrća dnevno. Ali, ako se radi o zelenom lisnatom povrću, potrebne su dvije ovakve šalice. Djeci od četiri do osam godina potrebna je šalica i po povrća.

Djevojčice od 9 do 13 godina trebalo bi da unesu dvije šalice, a dječaci istog uzrasta dvije i pol.

Količina povrća se razlikuje i za djevojčice i dječake između 14 i 18 godina. Djevojčicama je za normalan razvoj i zdravlje organizma potrebno dvije i pol šalice povrća, a dječacima tri.

Vrlo je važno da izbor povrća tijekom tjedna bude raznovrstan, odnosno da bude zastupljeno zeleno (brokula, zelje, špinat, zelena salata), bijelo (celer, karfiol, krumpir, luk), narančasto i crveno (mrkva, rajčica). Nikako ne smiju se izostave mahunarke – kukuruz, grašak, grah, mahune, kao ni tikvice ili krastavac.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.