Koliko traje zaljubljenost?

Suvremena znanost je toliko napredovala da su znanstvenici sada u stanju da izmjere gotovo sve segmente našeg života, pa i emocija. Tako su nedavno talijanski znanstvenici izračunali koliko dugo žive leptirići u našim stomacima kada se zaljubimo. Nažalost, samo godinu dana, otkrili su rezultati istraživanja koje je nedavno obavljeno u Centru za molekularna istraživanja Sveučilišta u talijanskom gradu Paviji.

Zaljubljeni par

Naime, znanstvenici ovog centra ustanovili su da je protein NGF vrlo precizan barometar ljubavi, jer utječe na razvoj, zaštitu i obnavljanje živčanih vlakana. Polazeći od tog otkrića, talijanski stručnjaci su proveli zanimljivo istraživanje. Usporedili su razinu ovog proteina u krvi 58 svježe zaljubljenih osoba između 18 i 31 godina, s ljudima koji su u stabilnim višegodišnjim vezama, kao i onih koje su sami.

Rezultati ove analize su nedvosmisleno pokazali da je razina proteina NGF najviši u krvi zaljubljenih osoba.

Ali, kada je ista analiza provedena poslije godinu dana, znanstvenici su ustanovili da je razina ovog proteina gotovo isti, ako ne i identičan s razinom u krvi samaca ili osoba čija veza je odavno ušla u daleko mirnije vode. Zato talijanski znanstvenici vjeruju da je ovaj protein glavni krivac za blaženo stanje euforije koje osjećamo kada smo zaljubljeni, kao i za neobično treperenje leptirića u trbuhu kada ugledamo voljenu osobu. Nažalost, oni su ovim istraživanjem pokazali da ti leptirići žive samo godinu dana.
Izvor:Novosti