Komarnici za predah bez uznemiravanja

Autor Datum 17/05/2017

Sve toplije vreme, promena klime i vremenskih prilika, kao i globalno zagrevanje dovela je do toga da se poveća broj mnogih insekata, a naučnici su došli do zaključka da je upravo klima glavni krivac za sve veću najezdu komaraca. Kako bismo se što bolje zaštitili od insekata, efikasno rešenje su komarnici. Komarnici su zapravo mrežice protiv insekata koje su veoma otporne na vremenske prilike. Postoje različiti komarnici, tako da je izbor na samom kupci. Možete izabrati fiksne ili rolo komarnike.

Takođe, u prodaji se mogu pronaći komarnici koji imaju šarke ili komarnici koji funkcionišu kao harmonika ili kao vrata. Za koji god da se odlučite, jedno je sigurno oni će zatvoriti svaki otvor i onemogućiti ulazak dosadnih insekata.

Verovali ili ne?

Da li ste znali da su samo ženke komarci prenosioci mnogih zaraza i da se jedino one hrane krvlju. Ukoliko ubijete komarca koji je pokušao da vas ujede, znajte da ste ubili ženku. Zašto baš ženke jure krv? Kako bi nastavile reprodukciju, ženke koriste krv, jer zahvaljujući proteinima koje ima u krvi, jaja koja ženska nosi opstaju. Iako su naučnici prepoznali preko 3 000 vrsta ovih malih napasti, samo tri vrste su zarazne i one na čoveka mogu da prenesu bolest.

Tek nakon letnjih meseci u medijima počnu da se šire informacije koje izazivaju polemiku oko brojnih virusa i njihovih prenosioca.

Vrste komaraca koji prenose viruse

Najveću pažnju javnosti izazivaju oni virusi koje prenose komarci. Najopasnije vrste komaraca su malarični, koji jedini izaziva malariju, zatim domaći koji izaziva groznicu Zapadnog Nila i komarci koji prenosi žutu groznicu.

Komarci koji šire malariju to čine tako što se ženka prvo zarazi krvlju, zatim je prenese ujedom, a parazit iz komarca prelazi u ljudsku krv i tako dolazi do inficiranje neke osobe. Procene su da od ove bolesti godišnje umre i preko 600 000 ljudi.

Domaći komarac, iako mu ime deluje pitomo i miroljubivo, nije nimalo naivan. Ova vrsta je prenosilac groznice Zapadnog Nila, a nastaje tako što se komarci zaraze ishranom, a onda uje-dom prenose na čoveka. Žutu groznicu prenose komarci koji se tako i zovu, a oni osim što mogu da zaraze čoveka, mogu virus da prenesu i na mačku, psa, kao i na ptice.

Možda se čini da nisu probirljivi i da im nije važno ko im je žrtva, ali to nije tačno. Komarci tačno znaju ko im je sledeća meta. Naime, posebna krvna grupa, viša telesna temperatura, znojenje, sve su to samo neki uslovi koji privlače komarce. Međutim, ne reaguju svi ljudi isto na ujede ovih malih stvorenja. Dok se kod jednih pojavljuje svrab, crveni otok, kod drugih nekada nema nikakve reakcije, jer upravo su svrab i otok znaci alergije na komarce.

Životni vek komarca i tipovi zaštite od ovih insekata

Iako je za razvoj mnogih komaraca neophodna krv, životni ciklus komaraca itekako zavisi od vode, jer ukoliko ima vode, ženke komarci odmah polažu svoja jaja kako bi se ona dalje razm-nožavala.

Da li ste znali da komaraca ima na svima kontinentima, osim Antartika. Iako se velika pažnja javnosti i stručnjaka okreće ka sve većoj brojnosti ovih zaraznih napasti i na sve moguće načine pokušava da se kontroliše njihov rast, ipak naučnici smatraju da je razlog njihovog sve većeg broja upravo globalno zagrevanje.

Zbog svega ovoga savetujemo vam da mislite na vreme, nabavite komarnik koji će se savršeno uklopiti sa vašim prozorima I rolo zavesama, i tako se na efikasan način zaštitite od ovih nepri-jatnih insekata.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.