Konzumirajte lanene sjemenke svaki dan samo jedan mjesec

Autor Datum 14/07/2018

Ako konzumirate laneno sjeme svaki dan tokom jednog mjeseca, niste ni svjesni koje vam zdravstvene prednosti to može pružiti.

Brojne zdrave dijete i zdrava prehana u svim svojim receptima često sadrži laneno sjeme koje pruža razne zdravstvene prednosti a ujedno vaš štiti od zdravstvenih problema. Laneno sjeme sadrži visoko probavljive bjelančevine i omega-3 masne kisaline. Omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u lanu, imaju protuupalna djelovanja. Također je jedan od najbogatijih izvora alfa-linolenske kiseline. Kada uzmemo u obzir sve gore navedeno nije ni čudo se nalazi u režimima zdrave prehrane.

Šta su lanene sjemenke?

Lanene sjemenke su sićušne, smeđi ili zlatne boje sjemenke, koji se također ponekad nazivaju lan. Zdravstvene prednosti lanenih sjemeni učinile su ih dijelom tradicionalne kuhinje Azije, Amerike i Afrike. Mogu ih se jesti u sirovom obliku, ali su korisnije kad se od njih pravi ukusan obrok. Tijelo može lakše apsorbirati hranjive tvari od lanenog sjemena kada ih prokuhate. Ova sjemenka se koristi za pravljenje lanenog ulja, koje je također vrlo lako probaviti.

Visoke nutritivne vrijednosti i zdravstvene prednosti tih sjemenki mogu nadmašiti one koje nude druge žitarice.

Lanene sjemenke su veliki izvor dijetalnih vlakana i biljnih bjelančevina. One su bogati alfa-linolenskom kiselinom, omega-3 masnim kiselinama i lignansima. Minerali prisutni u tim sjemenkama uključuju tiamin, mangan i magnezij. Oni su također bogati izvor vitamina C i B6, kalcija, željeza, kalija i natrija. Lanene sjemenke sadrže nula kolesterola.

Ovdje vam donosimo zdravstvene prednosti konzumiranja lanenog sjemena mjesec dana:

  • Zbog omega-3 masnih kisalina koje zadrži, jača cjelokupono zdravlje
  • Smanjuje razine lošeg kolesterola za 50%
  • Smanjuje trigliceride 25-60%
  • Spriječava dijabetes jer regulira razinu šećera u krvi
  • 3 žlice lanenog ulja imaju iste količine omega 6 i omega 9 masnih kiselina, kao pola kilograma ribe
  • Zbog visokog sadržaja vlakana poboljšava probavu i normalizira rad crijeva
  • Pomaže u sprječavanju osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti i raka i pomoći će u slučaju lupus i artritis. Osim toga također će ublažiti upale.
  • Daje osječaj sitosti tako da ćete smršaviti

Imajte na umu da je ovo kratki popis zdravstvenih prednosti koje vam nudi konzumiranje lanenog sjemena i lanenog ulja svaki dan. Stoga vam predlažemo da uvrstite laneno sjeme u svoju prehranu i tako ojačate zdravlje.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.