Kora voća i povrća je puna vitamina

Nismo ni svjesni da bacamo najbolje dijelove namirnica iz čiste navike, ili neznanja da su zdravi i korisni. Upravo listovi, stabljike ili kore nekih biljaka ponekad su i najzdraviji. Grci prave slatko i od kore mrkve koju skupljaju. Mi je jednostavno bacamo.
kora kivija

Kora crnog i bijelog luka

Kora crnog luka i češnjaka bogata je kvercetinom – biljnim Flavonidi, koji ima jako antioksidaciono, antihistaminsko i protuupalno djelovanje. Dodajte je dok kuhate variva ili juhe, samo je izvadite prije serviranja.

Listovi brokule

Listovi brokola sadrže karotenoide – moćni biljni pigment koji tijelo pretvara u vitamin A i pomaže u prevenciji raka. Samo ga kuhajte zajedno s brokuli.

Listovi celera

Listovi imaju pet puta više kalcija i magnezija nego stabljika. Također sadrži vitamin C i fenolike – snažne antioksidanse, koji pomažu u borbi protiv raka, srčanih bolesti i usporavaju proces starenja. Jednostavno ih koristite poput stabljike celera i dodajte u juhe, salate ili umake.

Stabljike blitve

Stabljike blitve su jednako dobre kao i listovi jer su prepune antioksidansa. Kuhajte ih na isti način kao i šparoge – na pari ili izdinstane, i kako vam je draže.

Kora kivija

Zvuči nevjerojatno, ali je istina da dlakava kora kivija sadrži tri puta više antioksidansa od samog mesa kivija i ima antikancerogena i antialergijska svojstva. Dodajte koru uz pulpu u sokovnik i izmiksajte.

Stabljike brokule / karfiola

Vjerojatno kao i mnogi griješite i bacate stabljike ovih biljaka. A zapravo stabljika, koja ima slatkasti okus, sadrži više vlakana od same glavice. Pošto treba vremena za kuhanje, stavite ih kuhati prije ostatka povrća.

Kora dinje

Kora dinje bogata je citrulin – aminokiselinom, koja potiče cirkulaciju i širi krvne žile. Pomiješajte je u blenderu sa mesom dinje i uživajte u zdravom frapeu.

Kora naranče

Naranča je prepuna vitamina C i prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, ali kora, sama po sebi, sadrži obilje vlakana i vitamina. Zato je dodajte u blender kada pravite frape.
Izvor:Kurir