Korisni saveti koji će vam pomoći da položite vožnju

Autor Datum 28/01/2017

Većina vozača početnika oseća se veoma nervozno pred polaganje vožnje. Praktični deo polaganja vozačkog ispita u auto školama je najteži deo u procesu sticanja vozačke dozvole. Kako bi vožnja bila uspešno položena, potrebno je mnogo vežbanja i pripreme. Znanje o tome šta možete da očekujete može samo pomoći, nikako odmoći. U nastavku teksta pročitajte nekoliko saveta koji će polaganje vožnje učiniti dosta lakšim.

Šta se preporučuje pre zakazivanja polaganja vožnje?

1. Poput matematike i vožnja se mora vežbati

Sticanje ležernog osećaja iza upravljača automobila jedan je od najboljih načina pripreme za polaganje praktičnog dela vozačkog ispita. Vežbajte što više i, ukoliko je to moguće, vežbajte baš u onom automobilu u kome ćete polagati vožnju. Svaki automobil vozi se na malo drugačiji način, stoga je dobra ideja da se osećamo sigurno u automobilu koji ćemo voziti za vreme polaganja.

2. Nezgodna vožnja na poligonu

Svako polaganje praktičnog dela vozačkog ispita prvo počinje na poligonu. Taj deo ispita je za početnike obično najnezgodniji i zbog toga se mora dobro uvežbati. U okviru njega proverava se sposobnost vozača za parkiranje i okretanje vozila. Vežbajte ove radnje sve dok ne steknete sigurnost i ne usavršite ih. To možete da radite i nakon časova sa instruktorom tako što ćete naći slobodan, prazan parking i sa sobom povesti prijatelja ili neku drugu osobu koja je vozač. Tokom vikenda su parkinzi mnogih firmi slobodni i na njima možete vežbati.

3. Upoznavanje sa područjem polaganja vožnje

Kada zakažete polaganje vožnje, upoznajte se sa područjem gde će ono biti izvođeno. Uglavnom se poslednji deo ispita (vožnja po gradu) završava na putevima u blizini poligona. U okviru časova sa instruktorom provedite nekoliko časova vozeći se upravo tim putevima. Posebnu pažnju obratite na saobraćajne znakove i ograničenja brzine. Tako ćete znati šta možete da očekujete kada dođe dan polaganja vožnje.

Korisni saveti za dan polaganja vožnje

Na polaganje vožnje dođite malo ranije kako biste se opustili i mentalno pripremili. Prvo što treba da uradite kada uđete u automobil jeste da svežete pojas. U toku upravljanja vozilom obavezno koristite obadve ruke. Konstantno držanje volana, veoma je važno i zato nikada ne spuštajte obe ruke sa njega. Volan držite čvrsto. Nikada ne stajte preblizu drugog vozila, a na putu držite razdaljinu od vozila ispred onog kojim Vi upravljate.

Poštujte sva saobraćajna pravila: ne prelazite punu liniju, obratite pažnju na signalizaciju i saobraćajne znakove, poštujte ograničenja brzine. Fokusirajte se na brzinu kojom se krećete. Održavanje brzine veoma je važno. Kada se nađete na raskrsnicama dobro razmislite o tome ko ima prvenstvo prolaza.

Ne plašite se da upotrebite sirenu ukoliko se nađete u situacijama gde je određeni automobil preblizu onom kojim upravljate ili ukoliko pokušava da se prebaci u Vašu traku. Traku menjajte samo onda kada ste potpuno sigurni da je takav potez bezbedan. Ukoliko komisija od Vas zahteva da promenite traku, pobrinite se da je to apsolutno sigurno.

Za vreme polaganja vožnje pokušajte da budete što opušteniji. Nervoza Vam neće ništa dobro doneti, već Vas može samo učiniti nesigurnim. Komisiju posmatrajte kao ljudska bića, a ne kao uniformu koja odlučuje o Vašoj vozačkoj sudbini.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.