Korisni saveti za održavanje vašeg ‘četvorotočkaša’

Autor Datum 29/06/2016

Ako i Vi spadate među one koji obožavaju svoje automobile, onda je održavanje istih sigurno za vas jedna od bitnijih stvari. Ali čak i ako niste veliki fan „metalnih ljubimaca“, već „samo“ vozač, sigurno je da ne želite da budete prevareni kod prvog automehaničara na kog Vas put nanese. A to se se dešava, posebno kada na servis auto odveze žena, jer se smatra da su one slabije upućene u celu tu materiju.
zena odrzavanje auta
Zato smo se potrudili da grupišemo sva pitanja u čijem se središtu nalaze auto delovi i da na njih damo poudane odgovore, kako ne biste morali da razmišljate i upadate u nedoumice oko svog automobila.

Koji auto delovi moraju da budu novi, a koji polovni mogu da posluže

Auto otpadi cvetaju u našoj zemlji, pogotovo otkad je kriza počela, te ljudi mahom gledaju kako se sve i gde mogu nabaviti polovni auto delovi. Iako neki od njih zaista mogu da Vam dobro posluže, ipak postoje oni koje je obavezno nabaviti kao nove. Stoga Vam preporučujemo da, najpre, dobro razmislite.

Naime, auto delovi koji se mogu nabavljati u već korišćenom stanju spadaju u limariju, retrovizore i stakla, jer su na njima i golim okom vidljiva oštećenja. Kako su ovi novi auto delovi znatno skupi, ovde je zaista moguće ostvariti značajnu uštedu. Isto važi i za sedišta, tapacirung, sirenu i menjač, te se slobodno upustite u pretraživanje ako Vam nešto od ovoga fali.

Sa druge strane, važno je znati i to koji auto delovi moraju pod obavezno biti nabavljeni kao novi, i to od istog proizvođača kog je i Vaš auto. U njih najpre spadaju pumpa za vodu i pneumatici, zupčasti kaiš, pločice i ležajevi. Kao najbitnije se, svakako, izdvajaju auto delovi u setu kočnica i kvačila, te je važno da cilindri iz prvih budu sasvim novi, baš kao i čitav set kvačila. Stoga, dobro pazite, jer sve ovo utiče na Vašu bezbednost u saobraćaju.

Koji auto delovi obavezno moraju da budu menjani tokom servisa

Redovna provera automobila obavezna je, te je važno i da znate koji auto delovi moraju biti menjani nakon svakih pređenih 10 000 i više kilometara. Promena ulja i filtera za ulje podrazumeva se, a tome treba dodati i proveru tečnosti i kočionog seta, ponovo najviše radi bezbednosti. U servis takođe spadaju i seldeći auto delovi koji moraju biti provereni i po potrebi zamenjeni: kvačila, svi kaiševi i španeri. Takođe, ako primećujete da teže palite auto i da njegove performanse slabe, onda Vam definitivno sledi čišćenje dizni i klapni, te sve ovo treba da izložite svom majstoru i uverite se da su svi auto delovi kako treba zamenjeni.

Šta zameniti nakon kupovine polovnog automobila

Bez obzira u kakvom stanju se nalazi polovni automobil koji ste kupili, u isti morate nakon kupovine makar minimalno uložiti, kako biste se dodatno obezbedili u saobraćaju. Tu najpre spadaju auto delovi poput kočionog seta i kvačila, kako biste bili sasvim sigurni u vožnji. Disk pločice, kočioni diskovi i cilindri moraju se zameniti, kao i sajle ručne. Isto važi i kada su auto delovi seta kvačila u pitanju, te se moraju nabaviti nove korpe i lamele, pa tek onda otisnuti na put.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.