Korisni savjeti protiv ispucalih usni zimi

Autor Datum 26/11/2017

Oštećene usne čest su problem u ovo doba godine, jer lako pucaju zbog čestog vjetra i hladnijeg vremena. Neke su osobe sklonije ispucalim usnama od drugih, ali i ovom se problemu može doskočiti uz korisne savjete stručnjaka.

Ne ližite ih

Ispucale usne su suhe i jednostavno pozivaju na stalno vlaženje jezikom. Ipak, imate li ovaj problem, svakako se treba odučiti od stalnog prelaženja jezikom po usnama. Što ih više ližete, to će se usne više sušiti i problem će postajati sve veći i veći.

Izbjegavajte mirišljave balzame

Mirišljavi balzami su privlačni, ali nisu dobri za vas jer bi mogli izazvati još gore stanje vaših usana zbog sastojaka koje sadrže. Umjesto mirišljavih, birajte obične balzame koji sadrže prirodna ulja, one na bazi propolisa ili najobičniji vazelin. Možda neće biti toliko privlačni, ali svakako će pomoći vašim usnama.

Pijte vodu

Usne znaju pucati i ako ne pijete dovoljno vode. Uz ostale prednosti, hidriraćete cijelo tijelo, pa tako i usne, što je i te kako važno jer usne najčešće pucaju upravo zbog nedostatka tekućine. Dakle ne zaboravite na vodu!

Napravite piling

Baš kao i ostatku kože, i usnama povremeno treba piling kako bi se očistile od starih i nefunkcionalnih celijaa. Napravite pilink sami, tako što ćete uzeti hidratantnu kremu i dodati joj sodu bikarbonu. Nježno istrljajte usne, a potom ih isperite vodom i na kraju nanesite prirodni balzam.

Alergije

Ponekad ispucale usne mogu biti i znak alergije na određeni sastojak koji često koristite u šminki, pasti za pranje zuba, sredstvu za umivanje i sličnome. Zato, provjerite sastojke na ovim sredstvima i informirajte se o tome koji su najštetniji. Ako je riječ o alergiji, poboljšanje će se vidjeti ubrzo nakon što prestanete koristiti određeno sredstvo, posebno ako imate jako ispucale usne koje krvare.

Nedostatak vitamina

Usnice znaju da pucaju i zbog nedostatka vitamina u organizmu, a najčešće je riječ o nedostatku vitamina A. Stoga je dobro u prehranu unijeti namirnice koje sadrže ovaj vitamin, a to su mrkva, rajčice i svo zeleno povrće.
Izvor:telegraf

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.