Korisni savjeti za odbranu od krpelja i komaraca

Donosimo nekoliko rješenja kako da se obranite od komaraca, krpelja i drugih napasnika.

Dim

Poznato je da komarci i drugi leteći insekti ne mogu podnijeti miris paljevine, niti toplinu vatre, iako ih njena svjetlost mami. Zato, čak i kad završite s pečenjem mesa ili kuhanjem u kotliću, održavajte laganu vatru, taman biti toliko dima koji će otjerati neželjene napasnike.

Rakija

Ukoliko vam ne smeta opojni miris prave domaće ljute rakijice, istrljajte njome nezaštićene dijelove tijela. Zasigurno će otjerati komarce i krpelje, ali ako ste singl i sve potencijalne udvarače ili zgodne dame koji se zateknu u vašoj blizini.

Začinske biljke

Sigurno već znate da je bosiljak odličan protiv komaraca, a isto tako i nana, lavanda i ružmarin svojim mirisom mogu otjerati sve dosadne insekte. Ako nemate mogućnost nabaviti svježe biljke, predlažemo vam da napunite male vrećice mješavinom sušenog bilja i podijelite svakom od članova vaše obitelji po jedan.

Eterična ulja

Eterična ulja nevena ili geranija eukaliptusa odlična su sredstva protiv večernje najezde komaraca. Dovoljno je da nekoliko kapi nekog od ovih ulja nakapate u posudu s vrelom vodom, ostavite da isparava i moći ćete mirno da se družite do kasno u noć. Ulje eukaliptusa je ono koje možete nanijeti na kožu, dovoljna je po jedna kap na pregibe ruku i komarci će bježati od vas.

Limun

Nacijedite jedan limun u litar vode i eto vam mirisa od koga komarci bježe. Drugi način je da odmah nakon tuširanja polovicom limuna istrljate otkrivene dijelove tijela, komarci vas neće ujedati, a vi ćete ugodno mirisati.
Izvor:Telegraf