Korisni savjeti za zaštitu od hladnoće tokom zime

Donosimo vam nekoliko savjeta kako se zaštititi od hladnoće:

1. Starije osobe zbog usporenog metabolizma, fizičke neaktivnosti i promjena u organizmu tijekom starenja pripadaju rizičnoj skupini ljudi koje su posebno osjetljive na niske temperature. Zato što manje vremena provodite vani, posebno rano ujutro i noću. Ovaj savjet posebno vrijedi za srčane bolesnike i oboljele od respiratornih bolesti.

2. Odjeća neka bude slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu. Gledajte da to bude odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

3.Ako primjetite da se znojite, presvucite te.

4. Ne ignorirajte drhtavicu kada ste vani, jer predugo izlaganje hladnoći uz drhtavicu jeste znak za hitan povratak u zatvorenu prostoriju.

5. Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom kao i sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

6. Izbjegavajte hodanje po ledu da biste izbjegli pad.

7. U organizam unosite optimalnu količinu tekućine, posebice čajeve. Izbjegavajte alkohol i kofein.

8. Starije osobe gube mogućnost uočavanja promjene temperature pa se preporuča pratiti vremensku prognozu i imaju termostat u kući. Također, starije osobe sklone oticanju nogu zimi trebaju paziti na ponašanje. Nužno je izbjegavanje dugog stajanja i sjedenja (posebno prekriženih nogu), kao i cipela s visokom ili preniskom potpeticom.

9. U slučaju pojave simptoma poput trnjenja ili gubitka osjećaja, uz izrazito blijedu, a pri utopljenja izrazito crvenu kožu ruku i nogu, potrebno je potražiti pomoć liječnika.

10. U vrijeme hladnih mjeseci nužno je da često kontaktiramo starije osobe, pogotovu one koje žive same, da bismo bili sigurni da je s njima sve u redu.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.