Krema od nevena za proširene vene – Recept

Autor Datum 02/07/2018

Proširene vene mogu se pojaviti kao rezultat slabe cirkulacije. Ako se to ne liječi na vrijeme može dovesti do tromboze i drugih ozbiljnih bolesti. Postoje brojni različiti lijekovi koji mogu ublažiti i spriječiti pojavu proširenih vena. Nevena je jedan od onih prirodnih biljaka koji se pokazao da se vrlo učinkovit lijek za proširene vene.

Kada ljudi prvi put primijetiti simptome proširenih vena, kao što su teške i umorne noge, natečene gležnjeve, noćne grčeve, večina vas želi isprobate razne lijekove bez recepta ili neke od prirodnih lijekova, a ne potražite liječničku pomoć. Tržište je sada poplavljeno s mnoštvom prirodnih kreme, čajeva i tableta te postaje sve teže odlučiti što je vrijedno pokušati. Zato ćemo pogledati jedan specifičan prirodni lijek za proširene vene preporučen od mnogih – neven.

Neven, također poznat kao Calendula Officinalis, je biljka iz obitelji Asteraceae, native u Južnoj Europi. Karakteristična žuta ili narančasta boja i specifična aroma čine ga savršenim izborom za vaš vrt, ali ljekovita biljka neven ima puno više potencijala. Vjerojatno zbog visokog sadržaja beta-karotena, cvjetovi nevena koriste se u starim grčkim, rimskim i indijskim kulturama kao ljekovitim biljem. Ljekovita biljka neven sadrži flavonoidi, koji se ponekad nazivaju bioflavonoidi, ranije su se nazivali vitaminima P i imaju puno zdravstvenih prednosti: antioksidativni, protuupalni, antialergijski, antibakterijski, antivirusni, itd. Štoviše, nedavne studije su pokazale da flavonoidi imaju pozitivan učinak kod liječenja kardiovaskularnih bolesti: pomažu u cirkulaciji krvi, snižavaju arterijski krvni tlak i hipertenziju, sprječavaju formiranje krvnog ugruška i smanjuju aterosklerozu. Neven cvjeta u travnju i svibnju, a može se naći na livadama i vrtovima.

Predstavit ćemo kako pripremiti domaću kremu od nevena za proširene vene.

Sastojci:

  • Dva pregršta nevena (cvijeće, stabljike i lišća)
  • 500 gr. svinjske masti (salo)

Priprema:
Dvije pune pregršti nevena sjeckani u male komadiće. Mast se zagrijava u prikladnom spremniku, a zatim se dopdaje već pripremljen neven.. Dopusti smjesi da prokuha kratko, a zatim sklonuti posudu sa vatre. Naredni dan smjestu zagrijavati dok nepostane tećna. Ocijedite ovu smjesu i uklonite dijelove nevena.

Pripremljena kremu stavite u posebnu posudu. Nanesite ovaj lijek na područija gdje su proširene vene vidljive(nekoliko puta na dan).

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.