Krompir protiv bora i podočnjaka

Poznato je da obloge od krompira ublažavaju tamne podočnjake, dali krompir može i pomoći kod drugih problema s kožom.
krompir protiv bora i podocnjaka
Glavni sastojak krompira je škrob koji može pomoći u iscjeljenju oštećenih stanica kože, ali on sadrži i značajne količine kalija, vitamina B6 i C koji čisti kožu i djeluje kao antioskidansi.

Krompir je jedna od osnovnih namirnica koja se obavezno nalazi u svakom domu. I, dok pripremate jela od krompira, odvojite malo ovog povrća i za uljepšavanje. Evo nekoliko recepata:

Za posvetljavanje ožiljaka na licu i besprijekornu kožu

Iscijedite sok od jednog krompira, procijedite ga, pa žlicu soka od krompira pomiješajte s dvije žlice soka od limuna i dvije žlice gline. Nanesite ovu masku na lice, ostavite je 10-15 minuta, pa je operite hladnom vodom.

Za izbjeljivanje kože

Pomiješajte žlicu ispasiranog krompira i žlicu soka od limuna. Nanesite na lice i operite nakon 10-15 minuta.

Za uklanjanje tamnijih mrlja s kože

Na mrlje nanesite ispasiran krompir, držite 10 minuta, pa operite. Primjenjujte ovu masku mjesec dana kako biste se oslobodili mrlja.

Maska protiv bora

Kašiku ispasiranog krompira pomiješajte sa žlicom jogurta. Sve dobro umutite i ostavite da odstoji 30 minuta. Nanesite na kožu. Vitamin B6 koji krompir sadrži djeluje protiv starenja kože.

Protiv podočnjaka

Pomiješajte po žlicu ispasiranog krompira i meda. Držite ovu masku u predjelu tamnih podočnjaka 10-15 minuta, pa operite. Ova maska, također, smiruje iritirane oči.

Prirodni toner

Pomiješajte po žlicu soka od krompira i krastavca. Umočite vatu u ovaj “koktel” i premažite lice.

Za sjajnu, glatku kosu

Koru od jednog krompira kuhajte 10 minuta u vodi, procijedite vodu i njome isperite kosu. Ova voda pomaže iu sprečavanju preranog sjedenja kose.