Krotoni – savršeno cvijeće za vaš dom

Autor Datum 16/03/2016

Sjajni listovi različitog oblika sa žutim žilicama i zelenim, crvenim, ružičastim, bijelim, žutim ili smeđim šarama, čine kroton toliko atraktivnim. Zato je i među omiljenih sobnim biljkama. Naličje lista je uglavnom crvenkasto, a oblik varira od uskog, duguljastog, preko oblog, do kopljastog.
kanrarioni cvijece

Da bi zadržao raskošne nijanse, kroton mora biti na svijetlom mjestu, ali zaštićen od sunčevih zraka.

Ako mu nedostaje dnevno svjetlo, listovi gube sjaj i postaju zeleniji. Vrlo je važna i temperatura zraka i zemlje. Zimi ne bi trebalo padati ispod 18 stupnjeva, a visoke tempereturne razlike uzrokuju propadanje biljke. Ukoliko dođe do toga, možete je spaset tako što ćete u travnju ili svibnju da režete stabljiku na 8 do 12 cm od zemlje. To će potaknuti rast mladih izbojaka. Rez zapraši drvenim ugljenom. Kroton se umjereno zaljeva tijekom zime (jednom u 10 do 12 dana), a obilno leti (dva do tri puta tjedno), mekom i odstajalom vodom sobne temperature. Višak vode iz podmetača obavezno prospite nakon desetak minuta, da ne dođe do truljenja korijena. Ukoliko je kroton klonuo, a listovi opadaju, to je siguran znak da ste ga pretjerano zalijevali, pa ostavite da se zemlja isuši i prorijedite zalijevanje. Ako stabljika počela trunuti, biljka je vjerojatno propala.

Ovo je tropska vrsta, pa traži visoku vlažnost zraka i redovito orošavanje, idealno je jednom dnevno.

Kroton se prihranjuje tijekom proljeća i ljeta tekućim gnojivom za zelene biljke ili Osmokotom. Prve tri godine mlada biljka se presađuje jednom godišnje (u ožujku) u “dva broja” veću saksiju, a zemlju za zelene biljke se izmiješa s pijeskom. Na dnu je obvezan drenažni sloj od hidrokulturi. Starije biljke nije potrebno presađivati, već samo da se izmijeni površinski sloj zemlje dva puta godišnje i doda humusno gnojivo.

Savjet plus: Obratite pažnju na štitaste uši i crvenog pauka koji često napadaju ovu biljku.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.