Kruške – sve zdravstvene prednosti

Kruške su prije svega prepune nutrijenata i hranjivih vrijednosti. Također su odličan izvor vlakana, sadrže vitamine A, B1, B2, C, E, folnu kiselinu. Bogate su bakrom, fosforom i kalijem, manjom količinom kalcija, željeza i magnezija, a pored toga povoljno utječu i na mnoge vitalne organe. Evo zbog čega ne smijete prostite sezonu krušaka.

Ovo su neke zdravstvene prednosti krušaka i zašto bi ih trebali jesti više.

1) SRCE

Kruške su zdrave za srce, a srčana oboljenja su najveći uzrok smrti u svijetu. Samo jedna kruška dnevno može vas zaštiti od moždanog ili srčanog udara. Kruške su bogate vlaknima koja pomažu da srce ostane zdravo, ali također održava krvni tlak i normalizira razinu lošeg kolesterola.

2) MOZAK

Kruška povoljno utječe na mozak. Samo pola kruške sadrži 15 posto dnevne preporučene doze bakra, minerala koji pomaže u održavanju živčanog sustava i također pospješuje mentalnu sangu. Kruške su odličan izvor fruktoze i glukoze koje pomažu u održavanju energije tijekom cijelog dana.

3) DIJABETES

Kruške pomažu u kontroli dijabetesa jer imaju nizak glikemijski indeks i na taj način sprečavaju visoku razinu šećera u krvi. Ova voćka je odlična i za reguliranje tjelesne težine jer ima malo kalorija ali bogata je hranjivim sastojcima koji ubrzavaju proces mršavljenja i stimuliraju imunitet.

4) OČI

Kruške sadrže antioksidanse i vitamine i ova voćka je jedna od najboljih namirnica koje štite oči. Istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje krušaka značajno smanjuje rizik senilne makularne degeneracije.

5) KARCINOM

Kruška je idealna voćka kao prevencija karcinoma. Zbog visoke koncentracije vlakana kruške sprječavaju formiranje različitih tipova karcinoma. Bogate antioksidansima štite stanice od slobodnih radikala i sadrže kiseline koje sprječavaju nastanak raka.
Izvor:zenablic